Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Det döljer sig i de kungliga gömmorna - se bilderna från Margrethes unika utställning

03 okt, 2016, 15:00
AvJohanna Lejon
Är du också nyfiken på vad som gömmer sig i slottens gömmor och magasin? Nu får du veta! I en unik utställning gläntar drottning Margrethe på dörren till de kungliga gömmorna.
Annons
Exclusive interview with HM Queen Margrethe

Nu i september öppnade utställningen “Fra Kongehusets gömmor” på Amalienborgs slott i Köpehamn. Utställningen, som precis som namnet skvallrar om, visar det som döljer sig i kungahusets gömmor, består av över 2000 föremål från de kungliga förråden och magasinen. Här visas Margrethes söners, Frederiks och Joachims, små sjömanskostymer, och här finns kronprinsessan Marys förlovningskläder. Här ryms också möbler, leksaker, fotografier, gamla cyklar, målningar och smycken. Man har till och med plockat fram otaliga gamla pottor ur gömmorna. En hel del av tingen anknyter förstås till Margrethes arv, det svenska, efter drottning Ingrid. Utställningen är rejält känslosam, en riktig tripp genom historien. En makalös tidsresa om man så vill.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Tro det eller ej, men det är faktiskt drottning Margrethe själv som har valt ut föremålen som visas. Tillsammans med intendent Elisabeth von Buchwald har hon tagit fram tusentals objekt som verkligen ska visa hur det kan se ut, och faktiskt ser ut, i de kungliga gömmorna.

Se filmen, och hör drottningen berätta, om utställningen, nedan.

I vårt bildspel ser du fler bilder:

Av: Johanna Lejon.

Foto: Ibl.

Annons