Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Det eviga barnbarnsdilemmat! Är Estelle mormors flicka eller farmors lilla tös?

02 jul, 2016, 09:00
AvJohanna Lejon
Hos mormor Silvia kan hon plaska i poolen och det finns massor av rum att leka i. Och hemma hos farmor Ewa får hon gå på Konsum och äta kålpudding till middag. Så frågan är: Är Estelle farmors flicka eller mormors lilla tös?
Annons
Estelle-Silvia-Ibl1

Att få barnbarn är en av livets lyckligaste stunder. Ännu en gång får man förmånen att knyta nära band med ett nytt litet liv, men denna gång utan den ibland lite slitiga vardagen som småbarnsförälder. ”Livets dessert” som drottning Silvia brukar säga.

Men det är också en helt ny situation, där alla inblandade ska hitta sina nya roller. Det gäller inte minst den konkurrenssituation som ibland uppstår mellan farmor och mormor. Vem står barnen närmast, vem sitter barnvakt oftast och vem ger finaste presenten?

På lillprins Oscars dop smet prinsessan Estelle iväg till farmor Ewa för lite mys och en kram – trots att Ewa satt på raden bakom kungafamiljen. Och när familjerna ställde upp sig för fotografering efter dopet var det till farmor och farfar som hon spontant gick. Det fick en del att börja spekulera i om Ewas relation till Estelle är närmare än den hon har till mormor Silvia.

Annons

Traditionellt sett har mormor ofta haft ett ”försprång” gentemot farmor, det har ju varit ganska naturligt eftersom det främst varit mamman som tagit hand om barnen. Men dagens moderna pappor tar ju ett betydligt större ansvar för sina barn, och med all sannolikhet påverkar det även farmors roll i sammanhanget.

Prins Daniel är en av världens första pappalediga kungligheter, och hans moderna syn på föräldraskapet avspeglas förstås även i relationen med mamma Ewa och pappa Olle. De är viktiga personer i Estelles liv, och ställer gärna upp som barnvakter. Svensk Damtidning har även information om att när mamma och pappa gör sina långa jobbresor, då är det till farmor och farfar i Ockelbo som Estelle åker.

En viktig orsak till detta är förstås att drottning Silvia fortfarande arbetar mer än heltid, och dessutom ofta utomlands. Hon har ju också fått inte mindre än fem barnbarn på fyra år, och har fullt upp att hinna med alla. Kanske kommer Silvia under de närmaste åren att trappa ner lite på jobbet – hon fyller ju trots allt 73 i år – och då kommer hon förstås att hinna med barnbarnen mer.

Annons

Men Silvia är ju en väldigt varm, kärleksfull och barnkär person, och när man ser henne med Oscar, Leonore, Nicolas, Estelle och Alexander går det inte att ta miste på hur glad hon är över sina små sockergryn. Det märks också tydligt att hon är en engagerad mormor och farmor och att hon alltid finns där med en hjälpande hand och ett lyssnande öra, även om det ibland blir via nätet, genom Facetime och Skype!

Silvia har ju också förmånen att verkligen få rå om alla barnbarnen på somrarna, när hela familjen samlas på Solliden. Det faktum att alla fem är nära i ålder kan också vara en fördel; det resulterar ofta i en stark kusingemenskap som binder familjebanden ännu starkare.

Och enligt Svensk Damtidnings källor har Silvia och Ewa en mycket bra relation, och Victoria och Daniel är säkert glada över all hjälp de kan få. Det kommer med andra ord inte att bli någon ”tävling” mellan farmor och mormor i familjen Bernadotte–Westling. Estelle och Oscar kommer att röja runt både på Drottningholms slott och i kedjehuset i Ockelbo, och veta att de är både mormors och farmors gullungar!

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Psykolog Eva Rusz om barnbarnsdilemmat

– Relationer med mindre barn handlar om två saker: tillgänglighet och kontinuitet. Att man får träffas lite längre perioder, och gärna utan föräldrarna ibland, gynnar också anknytningen.

– När det gäller lite större barn kan det räcka med exempelvis en längre period tillsammans på sommaren för att få en nära relation. Att vara en del av en stor familj med många jämnåriga barn skapar också en stark gemenskap, där mormor kan stå som en betydelsefull centralfigur.

Av AnnaClara von Hofsten

Foto: IBL

Annons