Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Det här visste du inte om drottning Margrethe!

21 jul, 2014, 07:56
author
Annons
margrethe-ste
Queen Margrethe presents the "Queen’s Clock"

Danska drottningen kallas Daisy och är älskad för sin majestätiska stil och sin konstnärlighet. Men vet du hur lång hon är?

Annons

Drottning Margrethe är ingen regent som sitter på sin kammare och rullar tummarna. Hon utför sina kungliga plikter med bravur och hon är också inte främmande för att arbeta med händerna.

Målar

Margrethe målar tavlor, gör scenografi till baletter och teater. Dessutom är hon mänsklig. Hon röker och det lär hon nog inte sluta med i första taget.

Men vad vet vi mer om drottningen i Danmark?

Hon valde att kallas drottning Margrethe II, men borde ha kallats Drottning Margrethe I.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Margrethe-23

Drottning Margrethe II förklarar varför:

Annons

– Jag tror att den historiska drottning Margrete så uppenbart var den första, och så jag inte skulle komma hit och låtsas att hon inte hade varit där … Jag tror att det skulle vara fel att få folk att tro att jag trodde att jag var den första. Det var jag inte.

Reslig regent

Drottning Margrethe är 182 centimeter lång.

Margrethe

Drottningen har 88 olika protektorat.

Julafton

På julen dansar inte den kungliga familjen runt granen. Julgranen är dekorerad av drottning Margrethe med smycken som hon har gjort själv. Familjen sjunger alltid en fransk psalm och prins Henry spelar piano.

Annons
julgran

Drottningen är nummer 221 i den brittiska tronföljden, eftersom hon är barnbarn till Margareta av Connaught, senare Sveriges Kronprinsessa.

Andy Warhol

Andy Warhol (1928-1987), en av de drivande krafterna bakom popkonströrelsen, gjorde 1985 en serie porträtt av fyra olika drottningar.

Margrethe-21

I serien “Regerande drottningar” har den holländska (ex)drottningen Beatrix, Storbritanniens drottning Elizabeth II, Ntombi Twala i Swaziland och drottning Margrethe porträtteras.

Översätta klassiker

I 1981 översatte drottning Margrethe Simone de Beauvoirs “Alla män är dödliga” under pseudonyme tillsammans med prins Henrik.

Av Åsa Bönnelyche

Foto: IBL, Stella Pictures

 

 

Annons