Doktor Mikaels oro för Mette-Marit – efter svåra sjukdomsbeskedet
Läkaren Mikael Sandström förklarar nu hur den fungerar.
– Många med sjukdomen dör i förtid, säger han till Svensk Damtidning.
Det har gått över tre år sedan norska hovet kom med det fruktansvärda beskedet att kronprinsessan Mette-Marit diagnostiserats med den kroniska sjukdomen lungfibros.
Den dödliga lungsjukdomen orsakar både existentiell ångest och begränsningar i vardagen. För Mette-Marits del har det inneburit att antalet officiella uppdrag minskat.
– Jag blir mycket mer sliten än förut. Så jag måste ta hand om mig mer än tidigare. Efter att jag blev sjuk så har jag blivit mer avslappnad kring det. Jag ser inte längre på döden som något stort och mörkt, har kronprinsessan sagt till NRK.
Mikael Sandström om Mette-Marits sjukdom
Lungfibros innebär att vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Den kan liknas vid lungsjukdomen KOL och med tiden blir det allt svårare att andas.
Tv-läkaren Mikael Sandström säger till Svensk Damtidning att det typiska vid just lungfibros är att luftblåsorna förlorar sin elasticitet, vilket gör det svårare att syresätta sig.
– Vad gäller elasticiteten så är den inte botbar. De förändringar som uppstår går inte att göra något åt. Man får lära sig med olika mediciner att hantera det här. Det blir en inskränkt lungkapacitet, så kan man säga, säger han.
”Många dör i förtid”
Idiopatisk lungfibros är den vanligaste sorten. Medianåldern för dem som diagnostiserad med IPF i Sverige är 72 år. Bromsmediciner som bromsar bildningen av ärrvävnad, eller en lungtransplantation kan bli räddningen.
Varför man drabbas av lungfibros är fortfarande en gåta för forskarna, men Mikael Sandström säger att det kan bero på yttre påverkan, ärftliga faktorer eller rökning.
– Många med sjukdomen dör i förtid, det gör de. Men det beror på orsaken litegrann, hur snabbt den förändras. När det kommer till sjukdomars medicinska undergrupper är det ofta svårt att ge ett generellt svar. På frågan om en patient med svår lungfibros oftast lever ett kortare liv än en vanlig person är svaret ja.
Foto: TT