Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Dramatiken kring Carl Philips födelse

17 mar, 2016, 12:00
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Om bara några veckor, kanske dagar, blir prinsessan Sofia och prins Carl Philip föräldrar för första gången. Vi blickar tillbaka till prinsens födelse i maj 1979.
Annons
CarlPhilipDop

Prinsessan Sofia har bara två uppdrag kvar och sedan går hon på mammaledighet. När barnet är beräknat vet bara hon och prinsen, men enligt hovet ska vi förbereda oss på en kunglig födsel i april. Men barn kan som bekant komma både innan och efter beräknat datum och någon som överraskade alla med sin tidiga ankomst till världen var prins Carl Philip som föddes söndagen den 13:e maj 1979. Han var beräknad i början av juni eller möjligtvis sent i maj och kungen hade därför rest till tyska Mainau över helgen för att fira sin släkting greve Lennart Bernadotte som firade sin 70-årsdag.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

När drottningen tidigt på morgonen den 13:e vaknade av värkar larmade hon först Nenne Björnberg, tidigare barnsköterska och nu åldfru, och hon fick i uppgift att ringa Mainau och sedan till läkarteamet. På den tiden bodde kungaparet ännu på Kungliga slottet i en av salarna fanns all nödvändig apparatur för en hemmaförlossning men på Karolinska sjukhuset hade man för säkerhets skull ett rum redo för drottningen ifall det skulle tillstå komplikationer eller dra ut på tiden. Men värkarbetet gick snabbt och klockan 07:20 föddes prinsen.

Annons

Ungefär samtidigt satt en nyvaken kung i en bil på väg mot flygplatsen i Zürich. Hela Mainau hade väckts av beskedet om att drottningen skulle föda och mindre än en halvtimme senare satt kungen och hans adjutant i en bil på Autobahn. Först när kungen kom fram till Zürich kunde han ringa hem och höra att drottningen fött en pojke.

Klockan 08:55 satte han sig på ett plan mot Köpenhamn och efter ett kort stopp där landade han på Arlanda 11:55. Han möttes av en chaufför och två civilklädda poliser som ilfart körde honom hem till slottet. Där väntade Victoria som ännu inte träffat sin lillebror.

Med dagens teknik sprids nyheter snabbt och hovet är själva aktiva på sociala medier som Facebook och Instagram, men 1979 gick det fortfarande att vänta med det glada babybeskedet. Först sju timmar efter födseln kom Riksmarskalkens kommuniké som berättade att drottningen nedkommit med ett barn. När dåvarande informationschefen fick frågan varför det dröjt så länge svarade han att den nyblivne pappan skulle få veta nyheten först.

SofiaCarlPhilip1

Av: Liv Sander.

Bilder: IBL/Stella Pictures.

Annons