Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Drottning Beatrix äldst på Hollands tron

12 nov, 2011, 09:05
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons

Ingen monark har regerat i Holland längre än drottning Beatrix – och hon är bara 73. Men det beror inte på att de brukar vara sjukliga, utan att det inte är ovanligt att de abdikerar.

Annons

Lördagen den 5 november passerades i all tysthet en märkesdag i Hollands historia. Det var knappt någon som noterade det, men just den dagen blev drottning Beatrix den äldste monark som suttit på landets tron.

Inte lastgammal

Nu är ju inte Beatrix direkt lastgammal, bara drygt 73. Men den som innehade rekordet innan, kung Willem III, som gick bort 1890, var 73 år och 277 dagar.

Och den 5 november var Beatrix en dag äldre.

Hollands regenter är faktiskt lika långlivade som de flesta andra länders. Skillnaden är att de inte alltid sitter kvar på tronen “tills döden skiljer dem åt”.

Annons

Beatrix mamma abdikerade

Beatrix mamma Juliana till exempel, abdikerade till förmån för sin dotter vid 71 års ålder på grund av sviktande hälsa. Men hon var inte sjukare än att hon fortsatte att leva 24 år till, då som holländsk prinsessa.

Slipper vänta

Så om trenden med abdikation fortsätter kanske kronprinsparet Willem-Alexander och Máxima slipper vänta tills pensionsåldern innan de blir sitt lands kungapar.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Eva Åström

Foto: IBL

Läs även:

Den kungliga Västindienresan fortsätter››

Musik och dans mötte det holländska kungaparet på Aruba››

Fler bilder från Aruba-resan på bloggen Bakom Kulisserna››

Annons