Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Drottning Elizabeth stödjer den svenska modellen

20 okt, 2011, 09:05
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons

Att den äldste manlige tronföljaren ska ärva tronen är snart ett minne blott i Storbritannien. Snart är kungahuset där lika modernt som Sveriges.

Annons

I Storbritannien har inte jämlikheten nått lika långt som i Sverige – åtminstone inte i kungahuset. Finns både kvinnliga och manliga tronföljare, är det den äldste sonen som ärver tronen, om så han skulle ha fem storasystrar. Men snart kan det bli ändring på det.

Ärver tronen

Premiärminister David Cameron har lagt ett förslag som föreslår att landet övergår till den svenska modellen, full kognatisk tronföljd, vilket förstås innebär att den som föds först ärver tronen – oavsett kön. Hinner lagförslaget igenom innan prins Williams och hertiginnan Catherines förstfödda eller förstfödde kommer till världen innebär det att barnet automatiskt blir tronföljare.

Klara jobbet bättre

Vad tycker då drottning Elizabeth, 85, om detta månne? Jo, ett jättebra förslag tycker hon och stöder det helhjärtat. Själv blev hon ju drottning i “brist” på manliga tronföljare och är ett levande bevis för att en kung inte skulle ha klarat jobbet bättre. Att driva igenom nymodigheten lär ta lite tid. Majoriteten av de femton länderna i samväldet måste rösta för förslaget om det ska gå igenom. Ett av länderna är Australien, där drottningen och prins Philip befinner sig nu.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Eva Åström

Foto: Stella Pictures

Läs även:

Drottning Elizabeth får snart sitt andra barnbarnsbarn››

Annons