Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Drottning Louise gjorde Gustaf VI Adolf lycklig igen

14 jan, 2018, 10:34
AvRed Aktionen
Tipsa oss!
I samma ögonblick som Louise Mountbatten gifte sig med kronprins Gustaf av Sverige blev hon kronprinsessa – och styvmor till hans fem barn. Att axla den rollen kan inte ha varit lätt. Men sakta men säkert vann Louise allas hjärtan.
Annons

Av: Kristina Svedell Foto: IBL

Hon gjorde gamle kungen, Gustaf VI Adolf, lycklig på nytt sedan hans älskade Margareta gått bort. Och det kan inte ha varit helt lätt att ersätta någon vars död landsfadern Hjalmar Branting tillkännagett som att solen på Stockholms slott slocknat.

Läs också: Carl Johan Bernadotte – prinsen som fick leva tre olika liv

Dessutom skulle hon ju inte bara bli kronprinsessa av Sverige utan även styvmor åt makens fem moderlösa barn.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Som ung svor Louise på att inte gifta sig vare sig med en änkeman eller en kung - när hon mötte sin Gustaf gjorde hon bådadera
Som ung svor Louise på att inte gifta sig vare sig med en änkeman eller en kung – när hon mötte sin Gustaf gjorde hon bådadera.

Men Louise Mountbatten, som hon hette som flicka, var så klok och självständig att hon med tiden erövrade allas hjärtan.

Dessutom lyckades drottning Louise med konststycket att bli en modeikon ett halvt sekel efter sin död. Hennes krispigt vita 1950-talsklänning inspirerade helt klart kronprinsessan Victoria vid dopet av lillprins Oscar förra sommaren. Den där genombrutna vita, som ser ut att vara virkad, blev genast en modefluga som redan hunnit förvandlas till en klassiker.

Läs också: Prins Eugens okända kamp – öppnade sitt hem för flyktingar

Till vänster en krispigt vit sommarklänning som ägts av drottning Louise, till höger Victoria i en snarlik klänning från By Malina som hon bar på lillprins Oscars dop
Till vänster en krispigt vit sommarklänning som ägts av drottning Louise, till höger Victoria i en snarlik klänning från By Malina som hon bar på lillprins Oscars dop.

Med tanke på att Louise vid bröllopet med blivande kung Gustaf VI Adolf enligt pressen bar en siden klänning ”vävd av månstrålar” är det väl inte helt förvånande att hennes stil fortfarande är i ropet. Men man kan ju undra vad hon tänkte då hon stod brud i sin månstråleklänning, 34 år gammal.

Annons

Läs också: Gissa året! Känner du igen de kungliga retrobilderna?

Ljusen brann i Saint James’s slottskapell, det var i november, och de var djupt förälskade, hon och kronprinsen. På ålderns höst, när de blivit kung och drottning kallade han henne kärleksfullt ”dronningen” och de fick över 40 harmoniska år tillsammans. Ändå ligger det väl nära till hands att tro att hon i början bävade en smula för hur hans barn skulle reagera.

Kronprins Gustav Adolfs trolovade , Lady Louise Mountbatten, sedermera kronprinsessan Louise, porträtt från Harris Picture Agency, 1923.
Kronprins Gustav Adolfs trolovade , Lady Louise Mountbatten, sedermera kronprinsessan Louise, porträtt från Harris Picture Agency, 1923.

Dessutom hade Louise redan som tjugoåring svurit på att aldrig gifta sig med en änkeman eller konung, strax efter det hon gett kung Emanuel II av Portugal korgen. Men det struntade hon naturligtvis blankt i när hon senare mötte sitt livs kärlek.

Annons

Läs också: Gustaf Adolf – pappan som kungen har saknat i hela sitt liv

Och trots en del stormar med tanke på att makens tonårsdotter, Ingrid, som senare blev drottning av Danmark, hade svårt för att se en ny fru vid sin fars sida löstes allt till det bästa med tiden. Den nya kronprinsessan var både barnkär och diplomatisk och föreslog att styvbarnen, eller med nutidens ord bonusbarnen, skulle kalla henne ”aunt Louise”. Minstingen Carl Johan tydde sig för övrigt genast till henne och de fick ett särskilt nära förhållande.

Gustaf och Louise gifte sig i England 1923
Gustaf och Louise gifte sig i England 1923, Louise var då 34 år gammal.

Även Louise var av kunglig börd, hennes pappa Ludvig var prins av tyska Battenberg, men gjorde karriär i brittiska flottan och ändrade släktnamnet till engelskklingande Mountbatten under första världskriget. Och Louises mamma var dotter dotter till drottning Victoria av Storbritannien.

Annons

Läs också: Prins Bertil – charmören som offrade kärleken för monarkin

När första världskriget bröt ut 1914 var Louise och hennes mamma på besök hos tsarfamil jen i Ryssland och skyndade med båt till Stockholm där de övernattade på Drottningholms slott. Så när unga Louise första gången mötte sin framtida man var även hans fru Margareta med. Livet tar sannerligen oväntade vägar ibland.

Louise var kunglig ut i fingerspetsarna
Louise var kunglig ut i fingerspetsarna.

Louise arbetade sedan som hjälpsjuksköterska i Frankrike under kriget, föredrog att hjälpa till praktiskt och sak nade inte den forna glamouren ett smack. Dessutom var hon influerad av sin moderna mamma, Viktoria, och övertygad demokrat. Så när Louise blev drottning utförde hon visserligen de kungliga plikterna med glans men trivdes bäst i privatlivet med familjen.

Annons

Sorgligt nog blev Louise aldrig mamma, hennes och kronprinsens lilla flicka var död vid födseln 1925. Men hon hade ju bonusbarnen och under andra världskriget såg Louise till att man tog emot finska krigsbarn på Ulriksdals slott. Och hälsade på dem så gott som dagligen.

Läs också: Filmklipp! 7 kungliga tal vi aldrig glömmer

För att inte tala om hur hon på äldre dagar gick upp i sina bonus barnbarn! Carl Johans dotter, Monica Bonde, berättar för Svensk Damtidning att hon månade om dem alla och blev deras ”tant Louise”. När Gustaf V begravdes 1950 var vår nuvarande kung en lockig lillprins som höll mamma Sibylla i ena handen och drottning Louise i den andra.

Kungamiddagen på slottet. 480 gäster hade samlats i Vita Havet då kungaparet kung Gustaf VI Adolf och drottning Louise gjorde entre
Kungamiddagen på slottet. 480 gäster hade samlats i Vita Havet då kungaparet kung Gustaf VI Adolf och drottning Louise gjorde entre. 4/2 1954.

Louise och Gustaf Adolf hade många gemensamma intressen, de hjälptes åt i trädgården på Sofiero och besökte arkeologiska utgrävningar i Italien. Hon hade en torr, engelsk humor och uppskattade ”practical jokes” – som att placera fornfynd i jorden som kungen sedan fick gräva upp.

Annons

Läs också: Mette-Marit och Haakon – kärlekssagan

Men någon brist måste hon väl ändå haft, kvinnan som var vår drottning innan Silvia så småningom axlade hennes roll. Och, ja, hon sa själv att hon var livlig och inte hade tillräckligt med tålamod och självbehärskning. Det hände att Gustaf Adolf där hemma på förekommen anledning sa: ”Nu tar vi det lilla lugna, Louise.”

Gästerna på väg till middagen med drottning Louise och förbundspresident Schärf i spetsen följda av kung Gustaf VI Adolf med prinsessan Margaretha, prins Bertil med fru Erlander.
Galamiddag på slottet: Gästerna på väg till middagen med drottning Louise och förbundspresident Schärf i spetsen följda av kung Gustaf VI Adolf med prinsessan Margaretha, prins Bertil med fru Erlander.

Men kunglig ut i fingerspetsarna var hon, gissa om drottning Elizabeth uppskattade deras samvaro då hon 1956 gästade Sverige. De hade mycket att prata om, drottning Louise var ju moster till engelska drottningens man, prins Philip. Så de drack te och hade det både trivsamt och familjärt, två drottningar emellan.

Annons

Läs också: Såhär har det sett ut tidigare vid kungliga dop

Under 1950-talet drabbades Louise av problem med hjärtat och efter Nobelfesten 1964 försämrades hälsan markant. Hon somnade in för gott söndagen den 7 mars året därpå, med bland andra sin älskade make närvarande. Även om ingen sa offentligt att solen än en gång slocknat på Stockholms slott skymde det betänkligt för gamle kungen. I ett brev till sondottern Monica skrev han två veckor senare att hans sorg var oändligt djup.

Annons