Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Drottning Margrethe i ny bok: "Ingen naturlag att bli dansk av att bo i Danmark"

24 okt, 2016, 18:00
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Drottning Margrethe får just nu mycket uppmärksamhet i sitt kungarike. Anledningen? Hon har gjort ett flertal kraftfulla uttalanden om invandring.
Annons
Margrethe-Ste

Drottning Margrethe har låtit sig intervjuas av journalisten Thomas Larsen i den nya boken “De dypeste rødder” (De djupaste rötterna). Morgontidningen Berlingske lät i helgen publicera ett utdrag och reaktionerna har varit många. Hennes majestät gör nämligen ett flertal spetsiga uttalanden om invandring och integration. Och just integration är en utmaning hon anser att Danmark har underskattat.

– Vi trodde nog att det skulle gå av sig självt. Om man gick på gatorna i Köpenhamn och drack det kommunala vatten och tog den kommunala bussen, så blev man dansk ganska snart. Det var så självklart för oss och därför trodde vi att det också måste bli så för dem som sätter ner sin bopålar här. Så var det inte. Det har vi lärt oss. Det är ingen naturlag att man blir dansk bara av att bo i Danmark, säger hon enligt Berlingske.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Uttalandet har fått stor spridning i Danmark där flyktingfrågan och integrationen är en het potatis.

– Det är ingen lätt uppgift och jag är inte den som kan säga hur man ska handskas med den. Men vi måste reda ut det, och jag tror på ett sätt att vi ska vara glada över att vi har upptäckt att det är svårt, för få kan vi se problemen i vitögat och göra något förnuftigt.

Sannolikt har detta ämne debatterats många gånger hemma på Amalienborg. Margrethes mor föddes ju som svensk prinsessa och kom till Danmark som 25-årig och prins Henrik är som bekant fransman. Dessutom är Margrethes söner gifta med kvinnor som invandrat till Danmark: Mary från Australien, Marie från Frankrike och ex-svärdottern Alexandra som kommer från Hongkong. Den internationella prägeln påverkar drottningen, berättade hon för Svensk Damtidning i samband med hennes pampiga 75-årsfirande häromåret.

– I och med att min mor var svenska och även min övriga familj är av utländskt ursprung har jag ett annat sätt att se på saker.

Av: Liv Sander.

Foto: Ibl.

Annons