Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Drottning Margrethe ställer ut sina tavlor

28 jan, 2012, 09:17
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons

Drottning Margrethe presenterade under onsdagen utställningen Farvens Själ på konstmuseet Arken utanför Köpenhamn – och hon var nervös som aldrig förr.

Annons

Drottning Margrethe har aldrig varit så så nervös som när hon höll presskonferens på konstmuseet Arken i Ishøj utanför Köpenhamn, där 90 danska och utländska journalister och fotografer bombarderade henne med frågor och blixtar.

Stor ära

– Jag blev helt paff när jag blev tillfrågad om jag ville ställa ut på Arken, det kändes som en stor ära, sade en glad och pratsam drottning Margrethe, som inte darrade det minsta på rösten trots nervositeten.

Det är en retrospektiv utställning, med 135 verk i akryl och akvareller, illustrationer till Tolkiens bestseller “Sagan om Ringen” och även en del decoupager, allt från drottningens ungdom fram till förra året. Många av motiven är natur och landskap.

Annons

– Naturen har varit viktigt för mig ända sedan jag var barn, berättade drottningen.

Skelettdelar

De senaste åren har Margrethe ägnat sig åt helt andra motiv, vilket man kan se i samlingen “Knokler”. Det är helt enkelt stenformationer och skelettdelar, allt på gul bakgrund.

Bryr sig inte om kritiker

– Jag skulle bli glad om människor ser på konstverken utan att tänka på vem konstnären är, sade drottningen förhoppningsfullt.

Hon sade också att hon var spänd på att läsa recensionerna, hon hör inte till dem som säger att de aldrig läser eller bryr sig om vad kritiker säger.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Eva Åström

Foto: Stella Pictures

Läs även:

Drottning Margrethe har också sett den lilla prinsessan››

Annons