Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Drottningens känslosamma bekännelse

29 mar, 2016, 14:30
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
"Jag är inte en lika bra farmor som min mamma var mormor" säger drottning Margrethe i "Drottningens slott". I det sista och avslutande avsnittet av dokumentären gör hon en känslosam tillbakablick.
Annons
Ibl-DrottningMargrethe1

Drottning Margrethe har i en fyra avsnitt lång dokumentärserie visat upp sina fyra slott Amalienborg, Marselisborg, Fredensborg och Gråstens slott. I det sista avsnittet som sändes under måndagen bjuder hon in till sommarnöjet Gråsten på södra Jylland.

I programmet berättar hon med känsla om sin egen uppväxt och minnena från Gråsten.

– Ens barndoms sommarhus är det inte något som kan jämföras med när man har haft en underbar barndom, säger hon.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Ingrid

I söndags var det 106 år sedan drottning Ingrid föddes som svensk prinsessa på Kungliga slottet i Stockholm. Hon gifte sig 1935 med kronprins Frederik av Danmark och paret bosatte sig på Amalienborg i Köpenhamn.

Annons

Som bröllopsgåva fick Frederik och Ingrid jaktslottet Gråsten på södra Jylland och de tillbringade varje sommar där. När Ingrid blev änka fortsatte hon att hålla sommarresidens på Gråsten och hon älskade att samla sin stora familj kring sig. Det är en tradition som Margrethe tagit efter.

– När vi är på Gråsten är det inte som att man saknar sina föräldrar, men man har dem med sig i vardagen eftersom det är deras plats. Så har det i alla fall varit för mig, säger drottning Margrethe i “Drottningens slott”.

Ibl-Grasten2

Drottning Margrethe och hennes familj inför förra sommarens stora fotografering på Gråsten. På sommarslottet är umgänget lite mer avslappnat och kravlöst.

Annons
Ibl-Grasten1

Drottning Margrethe har aldrig tagit emot ett officiellt besök på Gråsten. Där umgås man privat, säger hon. Men varje år bjuds pressen in till en stor sommarfotografering. Då brukar Margrethes systrar Benedikte och Anne-Marie och deras familjer vara inbjudna.

– För mina barn och deras kusiner är det deras mormors ställe. Det var där de hade tid att vara tillsammans med mormor och med varandra. Det har en kolossal betydelse. Jag märker att så fort de träffar varandra i annat sammanhang än hemma hos oss, till exempel ett bröllop så har de något gemensamt som ingen annan har.

Annons
Ibl-FrederikMary

Och umgänget med alla barnen och barnbarnen väcker många tankar hos drottningen, berättar hon.

– Jag är inte en lika bra farmor som min mamma var mormor. Dessvärre. Men jag njuter av att ha dem omkring mig och jag njuter av att kunna samla familjen här på Gråsten.

Här kan ni se “Drottningens slott” om Fredensborg och Gråstens slott.

Av: Liv Sander.

Bilder: IBl/Dr.dk

Annons