Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Drottning Silvia bakom beslutet – papprena är inskickade

24 okt, 2024, 17:00
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf
TT
Drottning Silvia har insisterat på att papprena ska skrivas på!
Annons

Drottning Silvia är just nu i Brasilien tillsammans med stora delar av kungafamiljen.

– Det är höstlov och en resa som har planerats under en längre tid för att ge drottningen en möjlighet att visa Brasilien för i det här fallet barn och barnbarn, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, till Expressen.

Se när kyrkomötet 2024 öppnas – kungen & Silvia på platsBrand logo
Se när kyrkomötet 2024 öppnas – kungen & Silvia på plats

– Drottningen kommer samtidigt att genomföra aktiviteter med Childhood och kungen kommer att genomföra aktiviteter med scoutrörelsen, World Scout Foundation.

Drottning Silvia ligger bakom beslutet

Brasilien har självfallet en särskild plats i Silvias hjärta. Hon tillbringade tio år där under sin uppväxt och räknar det som ett av sina tre hemländer, jämte Tyskland och Sverige.

Men det är inte bara av sentimental skäl som Silvia reser "hem". Varje gång hon är där passar hon också på att göra en insats för Sverige.

Drottning Silvia och kungen
Silvia och kungen var på ett statsbesök i Brasilien 2010. TT

Aftonbladet rapporterar att Silvia hjälpt en näringslivsdelegation som varit på en bjudning på den svenska ambassaden i Brasilia. Silvia såg då till att introducera Christian Kinch, dåvarande vd för företaget Bactiguard, för Fernando de Arruda Botelho Camargo. Mötet ägde rum 2010.

Annons

Fernando är en nära vän till Silvia, men också industrimagnat. Han har dessutom investerat stora pengar i Silvias hjärtebarn, Childhood.

Drottning Silvia bakom förhandlingarna

Christian vittnar om att Silvia såg till att Fernando fick upp ögonen för hans företag.

– Hon vände sig till Fernando och sa: ”Ska du inte slå till och göra något med Bactiguard nu?”, säger Christian till Aftonbladet.

– Dagen efter satte vi oss och förhandlade.

Det dröjde inte mer än två dagar innan ett avtal var påskrivet. Papprena skickades till berörd myndighet och Bactiguard satt på en överenskommelse värd 50-60 miljoner kronor.

Till stor del tack vare allas vår drottning Silvia.

– Drottningens ord var sista knuffen som krävdes, säger Christian.

Annons