Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Drottning Silvia blir personlig – öppnar upp om kampen: “Svår situation”

18 okt, 2024, 06:00
author Alice Lövholm
Alice Lövholm
TT.
Drottning Silvia träder fram och berättar om familjesorgen.
Annons
Därför har Sofia bytt ut generösa miljongåvan från Silvia – flera gångerBrand logo
Därför har Sofia bytt ut generösa miljongåvan från Silvia – flera gånger

Drottning Silvia har sällan en tom kalender och är en mycket hårt arbetande drottning.

Hennes många hjärtefrågor driver henne ständigt framåt och hon verkar inte ha några planer på att trappa ner.

Under hennes senaste uppdrag visade hon upp en personlig sida och öppnade upp om familjesorgen som blev startskottet på ett långt och gediget arbete.

Här öppnar Silvia upp om familjesorgen

Under torsdagen närvarade drottningen vid Sophiahemmet i Stockholm för den årliga höstsalongen.

Sophiahemmet Högskola har haft ett långt samarbete med Silviahemmet där undersköterskor erbjuds specialistkunskap i demensvård, ett ämne som ligger drottningen varmt om hjärtat.

När Silvia höll sitt tal inledde hon med att tacka alla sjuksköterskor för deras hårda arbete.

Annons

– Ni är verkligen hjärtat i vår vård och omsorg! Ert arbete är helt avgörande för många människors hälsa och välmående, inledde Silvia sitt tal med.

Silvia berättade hur hon haft äran att diplomera hela 334 Silviasjuksköterskor under ceremonin som anordnats sedan 2009.

Drottning Silvia arbete för att hjälpa demenssjuka är en av hennes stora hjärtefrågor. Foto: Patrik Österberg/TT

Hon delade också med sig av hennes personliga erfarenheter som blev startskottet för hennes arbete med Silviahemmet.

– Jag fick idén till Silviahemmet då min mor drabbades av en demenssjukdom. På den tiden fanns inte mycket kunskap om dessa sjukdomar, så jag fick verkligen leta med ljus och lykta! En person som gjorde stor skillnad var Professor Barbro Beck Friis, som inte bara hjälpte oss att rensa bort skadliga mediciner, utan också förklarade på ett tydligt sätt hur vi som anhöriga kunde hantera symtom och underlätta vardagen för min mor, sa Silvia och fortsatte:

Annons

– Den hjälp jag fick betydde oerhört mycket i en svår situation, och det var då jag bestämde mig för att fler skulle få tillgång till kunskap.

"Det blev startskottet"

Bara ett år efter öppningen av Silviahemmet 1996 tvingades Silvia ta farväl av sin mamma Alice Sommerlath som gick bort i Alzheimer. I oktober 2020 gick även hennes bror Walther Sommerlath bort i samma sjukdom.

– Jag minns att jag frågade undersköterskan som hjälpte min mor vilken utbildning hon hade inom demensvård och när hon svarade att det inte fanns någon sådan utbildning blev jag både förvånad och fast besluten att förändra det. Det var startskottet för Silviahemmet, som nu i 28 år utbildat vårdpersonal i demenskunskap med livskvalitet som ledstjärna, sa Silvia under hennes tal på höstsalongen.

Silvias arbete för att hjälpa demenssjuka har nått stora framgångar – idag finns över 200 Silviahemscertifierade vårdenheter i både Sverige och internationellt.

Silvia avslutade talet med att blicka framåt med förhoppningen om att arbetet ska fortsätta i samma utveckling som det hittills gjort.

– Utvecklingen fortsätter med fler och fler utbildade, och jag är stolt över att vår kunskap sprids som ringar på vattnet.

Foto: TT.

Annons