Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Drottning Silvia och familjesjukdomen – planen med kungen: "Viktigt"

24 dec, 2020, 07:00
AvLinus Brännström
Tipsa oss!
Drottning Silvia har jobbat med alzheimerfrågor ända sedan hennes mor drabbades på 1990-talet. I höstas dog också hennes bror Walther Sommerlath i sjukdomen. Nu berättar drottningen om sorgen, och om kungaparets plan för om någon av dem skulle få alzheimer.
Annons
Walter Sommerlaths liv – i bilder!Brand logo
Walter Sommerlaths liv – i bilder!

Det är i TV4-programmet "Kungahuset 2020" som drottning Silvia pratar om sorgen efter storebrodern Walther Sommerlath och känslorna inför den sjukdom han drabbades av.

I en öppenhjärtig intervju med programledaren Rania Shemoun Olsson berättar drottningen att det är för tidigt att säga hur hon hanterat sorgen.

– Jag vet inte om jag har hanterat det än, säger hon.

Patrick Sommerlath och Walther Sommerlath. Foto: TT

Walther Sommerlath gick bort i oktober, han blev 86 år. Sin sista tid tillbringade han på Drottningholms slott där han flyttade in i nedre sjöflygeln, i vilken hans son Patrick redan bodde med sina tvillingdöttrar Anais och Chloé.

Drottning Silvias sista möten med Walther

Mot slutet vårdades han på Karolinska universitetssjukhuset. Hovet har bekräftat att drottningen kunde hälsa på sin bror på sjukhuset under den sista tiden.

Annons

Kungafamiljen valde först att inte berätta något om Walther Sommerlaths sjukdom. Men i intervjun med Rania Shemoun Olsson berättar drottningen att hennes bror dog i sviterna av alzheimer.

– Han har ju inte gått bort i corona, det gjorde han inte, men i alzheimer och det är ju en förskräcklig sjukdom. Det är smärtsamt. Gradvis blir man plötsligt ingenting i sitt medvetande och man kan inte få svar, man hittar inte rätt. Men man blir irriterad, så det var väldigt svårt att hantera det också. Särskilt de sista månaderna, säger drottning Silvia till TV4.

Drottning Silvia i TV4:s "Kungahuset 2020"
Drottning Silvia berättar i TV4:s "Kungahuset 2020". Foto: TV4

Alzheimer är tyvärr något som drabbat människor i drottningens absoluta närhet tidigare. Hennes mor Alice Sommerlath led också av sjukdomen fram till sin bortgång 1997.

Annons

– Jag hade trott att jag genom mammas sjukdom hade lärt mycket och i 25 år har jag verkligen jobbat med de här frågorna. Men det här var en helt ny situation. Alzheimer är något förskräckligt, det måste jag verkligen säga, berättar drottningen i intervjun med Rania Shemoun Olsson.

Drottning Silvias offentliga kamp

När Alice Sommerlath drabbades av alzheimer inledde drottning Silvia en offentlig kamp mot demenssjukdomar. Drottningens arbete har bland mycket annat lett till grundandet av Silviahemmet – vård- och utbildningsstiftelsen som sedan 1996 har utbildat sjukvårdspersonal inom demensvård.

Syftet är att bidra till att personer som drabbas av demenssjukdomar, och deras närstående, ska få så hög livskvalitet som möjligt.

Drottning Silvia med mamma Alice 1977.

2018 utnämndes drottningen också till hedersambassadör för världsorganisationen Alzheimer’s Disease International.

Annons

Genom åren har hon många gånger berättat om den svåra tiden när hennes mor började bli sjuk. Drottningen har sagt att man på den tiden trodde att var naturligt att bli "lite glömsk" med åldern men att hon snart förstod att det var något allvarligt fel.

– Jag märkte när hon var på besök efter att min far hade gått bort att det hade hänt något med henne. Det var de första symtomen och de första frågetecknen jag fick om att allt inte var som det skulle: Hon kunde inte organisera, inte packa och liknande, berättade hon tidigare i höst i en poddintervju med Henrik Frenkel för stiftelsen Alzheimer Life.

Drottningens sorg för mamman

Drottningen har också berättat om sin mors tilltagande förvirring och ångest – hon kunde till exempel bli rädd för en matta eller till och med för sin egen spegelbild i badrummet.

– Hon kände inte igen sig själv, har drottningen berättat i en intervju med TT.

– Mamma frågade alltid "var är din pappa?". Han hade varit död i tio år. Och varje gång jag försökte förklara för henne att; tyvärr han har gått bort, då var det en katastrof och hon blev jätteledsen, sa hon i samma intervju.

Annons

Samtidigt berättade drottning Silvia om stoltheten över att hon och resten av familjen har kunnat göra något gott av den hemska situationen – att man genom Silviahemmet har kunnat bidra med bland annat utbildning.

– Det är en väldigt sorglig sak när en person blir dement och sjuk, och jag känner många familjemedlemmar som är i en sådan situation och hur svårt det är. Men jag tycker ändå det är fint att se vad det har blivit av det här allvarliga beskedet att mamma var sjuk, att vi har kunnat gå vidare och hjälpa andra, sa hon till TT.

Rania Shemoun Olsson
TV4:s Rania Shemoun Olsson intervjuar drottning Silvia. Foto: TV4

Ungefär 20 000 svenskar får diagnosen demens varje år och alzheimers sjukdom är den absolut mest vanliga formen. Exakt hur många som drabbas är dock svårt att säga då mörkertalet tros vara stort.

Annons

Ju äldre man blir desto större risk är det att man drabbas av alzheimer och har man dessutom demenssjukdom i familjen fördubblas risken, enligt Alzheimer Life.

Drottning Silvias plan med kungen

I poddintervjun med Henrik Frenkel säger drottning Silvia att om hon skulle bli sjuk så hoppas hon att den kamp hon själv har fört ska hjälpa henne och kungafamiljen:

– Om jag skulle bli sjuk i Alzheimer så hoppas jag att allt det arbete jag lagt ner under mer än 25 år på att utveckla kunskapen om demenssjukdomar, också kan hjälpa mig och min familj i ett sådant läge. Att de inte blir rädda och kan stå vid min sida, och att de inkluderar mig.

Drottningen har många gånger också pratat om vikten av att minska stigmat som finns kring demenssjukdomar och sagt att det är viktigt att kunna tala öppet om dem.

Silvia berömmer Margrethe för hennes hantering av makens demens.

I poddintervjun för Alzheimer Life svarar drottningen också "ja" på Henrik Frenkels raka fråga om kungaparet skulle berätta offentligt om någon av dem skulle drabbas.

Annons

– Jag tänker väldigt ofta på drottning Margrethe av Danmark som gick ut och berätta att hennes make var sjuk i demens. Hon är ju en mycket klok person så jag tror nog att hon kände att det i första linjen var viktigt för honom att inte bli utsatt på något sätt men också viktigt för människorna att veta vad som händer. Varför är han annorlunda och svarar på ett annat sätt än förväntat? Så jag tror att hon gjorde det för att skydda honom och jag tycker att det var modigt och klokt och viktigt, säger drottning Silvia i podden.

LÄS MER: Silvias dramatiska familjehistoria – återföreningen med Walther

LÄS MER: Så var Silvias brors hemliga begravning

Annons