Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Drottning Silvia om speciella gåvan från drottning Ingrid

18 okt, 2016, 08:47
AvJohanna Lejon
Annons
Grand Opening of exhibition Royal wedding dresses

I samband med öppningen av utställningen “Kungliga brudklänningar” på Kungliga slottet i går delade drottning Silvia med sig av en speciell anekdot. En anekdot som innefattar danska drottning Ingrid, kungens framlidna faster.

Silvia berättade:

– När Kungen och jag var förlovade och snart skulle gifta oss fick jag ett telefonsamtal från kungens faster, drottning Ingrid av Danmark. Hon bad mig att komma och hälsa på henne och jag reste ner till Köpenhamn. Vad jag inte visste då var att jag där skulle få ta emot en mycket speciell gåva. Det fanns nämligen en tradition ända sedan 1935 att svenska kungliga brudar på bröllopsdagen bär en liten myrtenkvist i håret. Och nu ville drottning Ingrid skänka mig myrten att ta med hem till Sverige.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Drottningen fortsatte:

– Den kom från den planta som kronprinsessan Margareta, kungens farmor, tagit med sig från England till sitt giftermål med den blivande Gustav VI Adolf. Och den myrten hade i sin tur anor från den brittiska drottning Victorias, hennes farmors, sommarresidens på Isle of Wight. För mig är den lilla myrtenkvisten en illustration av hur ett bröllop knyter samman historien, familjer och framtiden. Den påminner oss också om att vi behöver vara öppna för att förnya traditionerna. Precis som Margareta gjorde när hon satte ner sin brittiska myrtenplanta i svensk jord.

Av: Johanna Lejon.

Foto: Stella Pictures.

Annons