Drottning Silvia på galamiddag – i ”skandaltiaran”
Drottning Silvia i det skandalomsusade rubindiademet! Se de nya bilderna här.
Det har sju glödande rubiner och ett oändligt antal blixtrande briljanter.
Men är trots sin skönhet förpassad till det kungliga säkerhetsvalvet – med några få undantag.
Som i bankettsalen på kulturcentret Viimsi Artium i Tallinn i går kväll.
Kungen och drottning Silvia på statsbesök i Estland 2023
Drottning Silvia galadinerade med Estlands presidentpar, klädd i midnattsblå paljetter från Camilla Thulin, och med den kungliga ”skandaltiaran” väl fastnålad i sitt av hovfrisören konstfullt friserade hår.
Kungafamiljens rubindiadem var ju en glödhet potatis åren runt millennieskiftet, i samband med att det stora släktbråket bröt ut mellan kungen och hans farbror Sigvard Bernadotte.
En konflikt som bland annat handlade om vem som hade äganderätten till detta släktdiadem.
Kungens farmor, den engelska prinsessan Margareta, fick rubintiaran i bröllopsgåva år 1905 av sin farbror kungen – drottning Elizabeths farfarsfar.
Men Margareta dog mycket ung och hennes tonårsson prins Sigvard var bara 13 år när han fick ärva det. Så när han några år senare behövde pengar så pantsatte han diademet hos sin pappa, kung Gustaf VI Adolf.
Det kungliga släktbråket om rubintiaran
Sedan var allting lugnt fram tills att även gamle kungen dog år 1973. Han testamenterade rubintiaran till Sigvards son Michael Bernadotte – som sedan sålde den till sin kusin kung Carl Gustaf. Det är alltså kungen som äger den nu.
Men ända fram till sin död ansåg Sigvard Bernadotte att tiaran egentligen tillhörde honom – det var ju ändå han som hade ärvt den som trettonåring. Konflikten läckte ut och uppmärksamheten blev enorm.
Och så blev tiaran liggande, begravd i det kungliga smyckesskrinet. Den ansågs för kontroversiell för drottning Silvia, även om det aldrig sades rakt ut.
Men numera har konflikten ebbat ut, och drottningen bär det 118-åriga rubinsmycket med stolthet. Som i Tallin i går kväll.
Statsbesök i Estland 2023: Kungens ord vid galamiddagen
– Herr President, Fru Karis, Ers excellenser, Mina damer och herrar! Drottningen och jag är mycket glada över att vara här i Estland och vi uppskattar det varma välkomnandet som vi har fått i dag, sa kungen i sitt tal.
– Vi minns med glädje våra tidigare besök i Estland, särskilt statsbesöket 1992. Det var en stor upplevelse för mig, att som förste svenske kung sedan min farfars far, Gustaf V, besöka det fria Estland, fortsatte kungen.
– Ni hade då nyligen vunnit er frihet tillbaka och både ert land och era medborgare stod inför stora utmaningar. Det vi framför allt slogs av, och minns än idag, var den oerhörda entusiasm och starka tron på framtiden som vi möttes av.
– Det är en beundransvärd resa ni har gjort sedan dess. Idag är Estland ett respekterat land i Europa.
– Herr President och Fru Karis, för Ert land och Ert folk, med en önskan om allt gott för framtiden, vill jag nu utbringa en skål!
Foto: Pontus Lundahl/TT.