Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Drottning Silvia i sorg efter dödsfallet – mitt under gudstjänsten

10 sep, 2024, 10:40
Drottning Silvia
TT
Drottning Silvia visade öppet sin sorg under gudstjänsten i Storkyrkan.
Annons

Kungafamiljen fanns samlad när gudstjänsten hölls i Storkyrkan inför riksmötets öppnande. Det var högtidlig stund av många skäl – men den här gången fanns det ett stråk av vemod i ceremonin.

Gudstjänsten hölls nämligen in memoriam av Georg Riedel, den folkkäre kompositören som avled i februari.

Här gör Chris & Madeleine comeback – med hela kungafamiljen!Brand logo
Här gör Chris & Madeleine comeback – med hela kungafamiljen!

Drottning Silvias sorg i Storkyrkan

Georg Riedel
En sann mästare. EVA TEDESJÖ / DN / TT

Georg, som exempelvis skrev musik till Astrid Lindgrens tv-produktioner, var en stor favorit bland de kungliga. Kungen själv delade ut den anrika medaljen Litteris et artibus till Georg redan 1998. Och 2021 fick han Kungliga Musikaliska Akademiens Tonsättarpris 2021 med motiveringen: "för en tonsättargärning som på ett unikt sätt kombinerar hantverksskicklighet och lekfullhet. Riedels mästerliga sinne för tidlösa och slagkraftiga kompositioner, från miniatyrer till stort format, har resulterat i en levande musikskatt för alla generationer både idag och i framtiden."

Annons

Georg Riedel hyllas framför kungafamiljen

Kören i kyrkan sjöng tre psalmer som George skrivit musik till. Drottning Silvia var märkbart rörd och skänkte nog många tankar till den gamle mästaren. De tre kungabarnen är självfallet uppvuxna med Astrid Lindgren och har sjungit på Riedel-produktioner under hela barndomen.

Svensk Dam var på plats i Storkyrkan och såg att prinsessan Sofia nickade med i musiken när Georgs Fri som en fågel spelades.

Gudstjänst i Storkyrkan
Programmet för dagens gudstjänst. Helena Wiklund

Georg Riedels bortgång blev vida uppmärksammat i alla folklager. Kulturministern Parisa Liljestrand (M) gjorde ett officiellt uttalande när beskedet kom.

Annons

”I över ett halvt sekel har Georg Riedel präglat och påverkat det svenska musiklandskapet med sina fina kompositioner. Även de som inte kände till Riedels namn, kände honom genom hans verk”, skrev Parisa i en kommentar till Kulturnyheterna i SVT.

Annons