Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Drottning Silvia talar ut om krisen i SVT – misstankarna stämmer

05 okt, 2024, 17:00
Drottning Silvia tar till orda i SVT.
Annons

Vår drottning Silvia brinner för att göra världen till en bättre plats, och det är främst barnen som står i fokus för henne.

År 1999 grundade hon organisationen World Childhood Foundation, och hon jobbar dagligen drömmen om att ge alla barn en trygg uppväxt.

Men det är inte allt Silvia gör för barn runt om i världen. Nu tar hon till orda i SVT.

Sofias pappa har flyttat till Stockholm • Victoria tar över – här är nya jobbet • Prinsessans stora gravidlycka – 3 kungliga snackisar från vecka 40!Brand logo
Sofias pappa har flyttat till Stockholm • Victoria tar över – här är nya jobbet • Prinsessans stora gravidlycka – 3 kungliga snackisar från vecka 40!

Så mycket pengar samlade drottning Silvia in till barnen i Ukraina

Under lördagskvällen sänds insamlingsgalan ”Tillsammans för världens barn” i SVT, ledd av Nikki Amini, Ahmed Berhan och Mark Levengood. Inför galan har Världens barn-veckorna ägt rum runt om i landet för att samla in pengar till utsatta barn, och det fortsätter under den direktsända kvällen.

Annons

Pengarna som Världens Barn samlar in går till utsatta barn och områden runt om i hela världen.

– Konflikter, krig och katastrofer gör att situationen för många barn i världen just nu verkligen är akut. Det är alltid barnen som drabbas värst på olika sätt. Miljontals barn är på flykt från sina hem. Insamlingen går till både akuta och långsiktiga insatser. Fler barn i världen kan få gå i skolan, få vara friska och få känna sig trygga.

Fjolårets insamling fick in 104,6 miljoner kronor. Och visst hade vår drottning Silvia ett finger med i spelet. Förra året fyllde hon 80 år – och det fanns bara en sak på önskelistan.

Drottningen startade en insamling inom Radiohjälpens Världens Barn-kampanj. Pengarna skulle gå till att hjälpa barn i Ukraina, som efter Rysslands invasion drabbats av psykisk ohälsa, och man samlade in över 5 miljoner kronor.

Drottning Silvia och Prinsessan Madeleine möter Ukrainas presidentfru i FN.
Tidigare i september träffade Silvia och Madeleine Olena Zelenska i New York, och Ukrainas presidentfru tackade Silvia för hennes arbete. Pontus Höök/TT

Drottning Silvia talar ut i SVT – programledarens ord

Pengarna som drottningen samlade in har gått till Clowner utan Gränser, som varit på turné i det krigsdrabbade Ukraina.

Annons

Clowner utan gränser håller olika shower och workshops, och ger barnen en chans att komma ifrån deras tuffa vardag – med skratt och glädje. Detta arbete får vi följa i kvällens gala.

– Föreställningarna syftar till att skapa emotionell lättnad så att barnen får en paus i vardagen – en stund som är fylld med glädje och skratt. Skratt är ett sätt att förlösa känslor oavsett om det är glädje, sorg eller rädsla vilket gör att det är ett oerhört givande sätt att arbeta i krissituationer. Det är också ett sätt att säkerställa barns rätt till en meningsfull fritid, till lek och till kultur som lätt blir bortprioriterat i tider av krig och kris, säger Elin Wilhelmsson, ansvarig för internationella program för Clowner utan Gränser i ett pressmeddelande.

Drottning Silvia och Clowner utan gränser
Foto: SVT

Dessutom gör drottning Silvia en exklusiv förinspelad intervju med programledaren Mark Levengood, där hon pratar om sin insamling.

Annons

”Det var stort att under intervjun få se hur insatt hon är, och samtalet blev spontant och livligt. Jag gick till Slottet lite nervös, eftersom Slottets storslagna och pampiga inramning ju kan skrämma vettet ur vem som helst, men jag gick därifrån varm om hjärtat”, skriver han till Expressen.

Han skriver också att det faktum att Silvia i present önskade sig en insamling till barnen visar på hennes uppriktiga engagemang – och det är ju precis som man misstänkt.

Tillsammans för Världens Barn sänds på SVT1 och SVT Play lördag 5 oktober 20:00-22:00.

Foto: TT

Annons