Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Drottning Silvias favoritsmycke

09 apr, 2016, 11:00
AvJohanna Lejon
Få smycken är lika fascinerande och vackra som de kungliga. De flesta av dem bär dessutom på fantastiska historier, och har, genom åren, burits av ett flertal starka kvinnor.
Annons
silvia-hovet

Ett av de pampigaste av det svenska kungahusets smycken är, förstås, de Leuchtenbergska safirerna. Safirerna var en gåva från kejsar Napoleon I till hustrun Joséphine de Beauharnais omkring år 1805.

– Under deras tid tillsammans tillverkades många av de fantastiska diadem och smyckesgarnityr som vi ser i de nordiska kungahusen. Kejsarinnan var nämligen farmor till vår drottning Josefina. När hon kom till Sverige hade hon med sig en underbar samling som mer eller mindre härstammade från den fabulösa Napoleon-epoken, berättar Johanna Pietsch, smyckeexpert och vd för juvelhuset Engelbert.

1700-talet hade varit “de vita smyckenas tid”, men i början av 1800-talet förändrades det.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Silvia

– Att använda färgstenar såsom safirer, smaragder och rubiner var mindre vanligt i kungliga juveler, för att inte tala om ametister, turkoser, malakiter och topaser. Men eftersom man ännu inte funnit de nya diamantfyndigheterna i Sydafrika och Brasilienfyndigheterna hade börjat sina börjat man använda färgglada ädelstenar i alla former istället, berättar Johanna Pietsch.

Annons

Det Leuchtenbergska safirgarnityret består av diadem, halsband, armband och örhängen. Just diademet är oerhört pampigt, vilket inte direkt är någon slump.

– Diadem, som tidigare snarare haft formen av ett mindre hårsmycke, en briljanterad kvist eller ägrett, växte under 1800-talet i proportioner och blev omåttligt populärt. Allt tack vare Napoleons stora kröning. Den franska revolutionen 1789 hade även gett ordet till borgerligheten som tog till bruket av diadem som symbol för sina nyborgerliga rättigheter. Något som tidigare bara hade varit förbehållet de kungliga.

Och nog är safirerna oerhört vackra.

– Just blå safirer är ju av någon anledning för oss nordbor en mycket uppskattad och älskad ädelsten. Diademet är särdeles klädsamt på vår vackra drottning Silvia. De blå safirerna var i grunden tänkta att kunna bytas ut mot droppformade orientaliska pärlor. Dessa pärlor var otroligt nog till försäljning på en auktion i London för många år sedan men budgivningen förlorades dessvärre mot en okänd köpare, berättar Johanna Pietsch.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures/Kungahuset

Annons