Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Drottning Silvias jubelintervju ord för ord

20 apr, 2016, 07:30
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Svensk Damtidning mötte en mycket glad nybliven farmor i New York. Läs hela intervjun ord för ord!
Annons
Drottning-Silvia-FN1

Drottning Silvia var på konferens i New York när hon fick beskedet att hon blivit farmor för första gången. Strax därefter mötte hon pressen. Svensk Damtidning fanns givetvis på plats.

Grattis drottningen till nya barnbarnet, farmor för första gången!

Farmor för första gången! Det är otroligt! Jag är så glad, verkligen
Har drottningen fått någon rapport från prins Carl Philip och prinsessan Sofia ännu?

– Det var lite svårt, jag satt ju här i mötet och det gällde droger och det var en mycket viktig session. Det var lite svårt att kommunicera. Det är svårt med telefon under ett sådant möte men jag förstod att någonting var på gång så det var lite svårt att koncentrera sig förstås. Men allt är väl, det vet jag, och både prinsessan Sofia och lilla barnet mår bra. Och jag vet också att Papa mår bra. Så allt är fint, tusen tack. Men jag måste säga att jag är så glad för det här mötet i dag och det var ju flera länder och också ledare från WHO som talade om att arbeta tillsammans när det gäller att rädda barnen i världen när det gäller droger och kriminalitet och alla tragedier som kommer med det.
Så drottningen fick alltså beskedet under tiden som mötet pågick? Hur fick drottningen veta att det var en bebis som var född?

Annons

– Det har jag vetat sedan nio månader (skratt).
Men inte att den skulle komma just i dag va?

– Inte just i dag! Då skulle jag inte ha rest heller. Men allt är fint och det är klart det är väldigt speciellt att sitta där uppe och veta att nu, nu är det på gång och naturligtvis väldigt nervöst.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Drottning-Silvia-FN3


Hur fick drottningen beskedet?

– Det var mera med gester. Det var någon som försökte berätta för mig med sina handrörelse att nu är det på gång och nu är det bra.
Var detta under mötet alltså?

– Ja, det var under själva mötet och det var mycket speciellt.
Hur känns det att vara i New York och få beskedet att ni blivit farmor?

– Att bli farmor för första gången är väldigt speciellt. Jag har alltid tyckt att farfar låter så mycket äldre än morfar, men nu är vi där. Nu är vi både farfar och farmor och jag måste säga att det är väldigt speciellt och och lyckosamt att det gått så fint. Det är det viktigaste .
Men vad är det för något?

Annons

– Ah ha! Om vi bara visste det? Presskonferensen kommer att vara nu vilken minut som helst.
Men drottningen vet vad det blev?

– Det vet jag och jag tänker inte berätta (skratt).
Har drottningen fått se någon bild ännu?

– Jag har inte sett någonting! Jag satt ju fast i konferensen.
Så de har inte skickat något mms?

– Nej, jag brukar inte ha telefonen med mig när det är konferens. Jag går på moln men har ingen mer information att säga till er.

Drottning-Silvia1


Hur länge kommer drottningen vara kvar i New York? Kommer ni åka hem tidigare?

– Ja, jag får ju åka så fort jag kan. Nu vet vi inte hur det blir.
Kommer drottningen vara kvar i morgon?

– Jag tror inte jag hinner med flyget i dag (skratt). I morgon har vi ju också en konferens för Mentor och det är ett program i en skola. Det är väldigt fina Mentorprogram och det kommer vi tala om i morgon.
Drottningen arbetar mycket för utsatta barn och mot droger. Känner ni er rädd för era egna barnbarn?

Annons

– Ja, det är klart. Och det delar jag med alla föräldrar. Man är naturligtvis orolig. Allt går så fort i dag och det är ett accelererande problem som kommer närmare och närmare. Som den här ungdomsgruppens representant sa under mötet i dag, det är viktigt att vi lyssnar till barnen, talar med barnen, stödjer dem och är närvarande. Hela kampanjen heter “Listen first” och vi tog ett viktigt steg i dag. Jag vill tacka alla som var med. Det var roligt för här var det 200 människor men på nätet var det 5000 som följde vad som hände.
Men det var lite svårt för drottningen att hålla koncentrationen under mötet ändå?

– Nu har jag övat i 72 år (skratt).
Tycker drottningen att det är nervöst att hålla den här typen av framträdanden?

– Jag tror jag kommit över det, men det är viktig att fortsätta sprida budskapet.
Har drottningen inte hunnit prata alls med prins Carl Philip eller prinsessan Sofia?

– Med prinsessan Sofia var det lite svårt. Med prins Carl Philip fick jag en liten telefon som visades fram men det var väldigt svårt att tala. Det var väldigt svårt att höra för att högtalarna var på.
Har drottningen något råd till föräldrar som står inför en situation där man ska prata med sina barn om narkotika?

– Ja, det har jag och det är lyssna som kampanjen säger. Att lyssna, vara med, vara närvarande och inte låta barnen gå vind för våg. Vi måste stödja och hjälpa barn och barnen vill ju ha hjälp och känna att de är en del av familjen, att de har en röst och att de blir lyssnade på.

På plats i New York: Catarina Lundgren Åström.

Foto: Catarina Lundgren Åström.

Annons