Drottning Sonjas ord till Ingrid Alexandra väcker ilska – hovet bryter tystnaden
Norska hovet tvingas agera efter hårda kritiken mot drottning Sonja!
Det blev en 18-årsdag väl värd att minnas för prinsessan Ingrid Alexandra i januari. Kung Harald och drottning Sonja hade bjudit in drygt 200 gäster till Det Konglige slott i Oslo, varav flera av Europas kungligheter.
Temat för kvällen var ”en midsommarnattsdröm” och dukningen gick i sommarens tecken. I festlokalen hölls det en galamiddag för att hylla den 18-åriga prinsessan.
Drottning Sonjas ord till Ingrid Alexandra
Under kvällen överöstes Ingrid Alexandra med gåvor och vackra tal. Bland andra Mette-Marit, kronprins Haakon, Kung Harald och drottning Sonja ville uppmärksamma kungligheten på hennes speciella dag.
–Min mamma sa att det inte beror på hur man mår, utan hur man tacklar det. Detta har hjälpt mig mycket. Dessa ord vill jag föra vidare till dig, sa drottningen i sitt tal.
Drottning Sonja får hård kritik
Men alla var inte nöjda med drottning Sonjas tal. Den norska författaren Maria Kjos Fonn, 32, tyckte att sättet hon uttryckte sig på var både ”skadligt” och ”tondövt”. Speciellt när allt sändes ut live till det norska folket.
– Den här typen av språkliga klichéer är, på samma sätt som ”du är din egen lyckas smed”, något jag reagerar starkt på, eftersom de är skadliga, säger hon till norska Se och Hör.
”Det är bara tondövt”
Maria Kjos Fonn anser också att den norska kungafamiljen har det så pass gott ställt att man kanske borde ligga lite lågt med den typen av uttalanden.
– Det är bara tondövt att säga, med de ekonomiska och sociala privilegier familjen ändå har. Man kan förstås diskutera hur privilegierad kungafamiljen egentligen är, med tanke på den frihet som livet ger. Och drottningen och prinsessan har utan tvekan haft tuffa tider i livet, fortsätter hon.
Hovets svar på kritiken
Norska hovets kommunikations Guri Varp har tagit del av kritiken och säger att man inte ska tolka talet bokstavligt.
– Citatet du syftar på är ett gammalt uttryck som drottningens mamma använde, och sådana gamla ordspråk är varken menade att tas bokstavligt eller för att beskriva samhället, säger Guri Varpe.
Foto: TT