Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Drottningen i nytt gripande tal: "I svårigheterna finns möjligheterna"

21 sep, 2016, 09:00
AvJohanna Lejon
Häromveckan var drottning Silvia med under Maria Ungdoms 50-årsjubileum. I samband med jubiléet höll hon ett gripande tal.
Annons
Foto: Charles Hammarsten

Maria Ungdom är en del av Beroendecentrum Stockholm och Stockholms läns landsting och är specialister på att hjälpa ungdomar som har problem med alkohol eller andra droger. I år fyller Maria Ungdom 50 år. I sitt tal, som hölls under jubiléet, höll drottningen ett gripande tal.

– Maria Ungdom har i alla dessa år hjälpt ungdomar som har problem med alkohol och droger. Många av dem mår också psykiskt dåligt. Även här har Maria Ungdom gjort en betydande insats, inledde Silvia.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Hon fortsatte:

– Att uppfostra och vägleda en tonåring till att bli en vuxen person är en stor och ansvarsfullt uppgift. Ibland kan det kännas som om situationen inte går att förändra, men det är aldrig för tidigt eller för sent att söka hjälp. Det är viktigt att tänka framåt.

Annons

Drottningen talade också om organisationen Mentor.

– När jag startade organisationen Mentor för 20 år sedan var det just tanken på att förändringar är möjliga som inspirerade mig. Det förebyggande arbete som organisationen Mentor gör har stärkt och stöttat tusentals ungdomar och föräldrar. Ungdomar kan vända sig till Mentor för att få en vuxen ”Mentor” att prata med och föräldrar kan få råd och stöd via kurser och seminarier. I Sverige finns det cirka 400 000 barn som har en förälder med riskbruk eller skadligt bruk av alkohol eller narkotika. Det betyder att det uppskattningsvis kan finnas upp till 4-5 elever i varje klass som oroar sig över att deras föräldrar dricker för mycket alkohol eller använder droger.

Trots det svåra ämnet var drottningens tal hoppfullt.

– Det är i svårigheterna som möjligheterna finns. Utan de fantastiska och engagerade medarbetarna inom Maria Ungdom hade inte verksamheten varit möjlig. Ungdomarna är vår framtid. Vi måste alla göra vad vi kan för att ge dem hopp och framtidstro. Låt oss tillsammans fortsätta detta viktiga arbete!

Läs talet i sin helhet här!

Av: Johanna Lejon.

Foto: Charles Hammarsten, Ibl, Stella Pictures.

Annons