Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineMarius Borg HöibyNorska kungahuset

Efter den dramatiska händelsen – nu talar kung Charles ut: "Säkra"

12 jul, 2024, 06:00
Albin Bramstedt
King Charles.
Kung Charles har haft flera bestyr de senaste dagarna.Sipa Press, Andrew Matthews
Efter flera jobbiga dagar har kung Charles nu gett besked – den kommande händelsen är oerhört viktig.
Annons
Här gör prinsessan Kate kunglig comeback – efter cancerbeskedetBrand logo
Här gör prinsessan Kate kunglig comeback – efter cancerbeskedet

Storbritanniens kung Charles har ett jobbigt år bakom sig. Efter att han drabbades av cancer så har hälsoläget varit ovisst – han är trots allt 75 år gammal.

Men den senaste tiden, och i synnerhet nu under sommaren, har det gått att se kungen på flera olika uppdrag runtom England. Där verkar han vara på gott humör och faktiskt ha mycket energi, trots det jobbiga året han har bakom sig.

Kung Charles.
Den brittiska monarken har under den senaste tiden synts till mycket på offentliga uppdrag.Andrew Matthews

Det är verkligen en fröjd att se kungen ute bland sitt folk igen eftersom läget var så osäkert för några månader sedan.

Annons

Men nu har en ny händelse dykt upp, som drabbar hela landet, och kungen har uttalat sig om den.

Skickade lyckönskning till laget

Kungen är ju, likt många andra engelsmän, oerhört fotbollsintresserad. Det kommer kanske inte som någon överraskning att han under det nuvarande Europamästerskapet varit extra insatt – eftersom hans England gått hela vägen till final.

Men matcherna har inte direkt varit några utklassningssegrar från den favorittippade nationen. Senast, mot Nederländerna, gjordes det avgörande 2–1-målet i den 91:a minuten av drygt 94 spelade minuter.

Drottning Camilla och kung Charles.
Kungen stod tidigare i juli bredvid en enorm tårta.Tim Rooke/SIPA

Det går nog att förstå att nervositeten tär på den gamle monarken. Han gick efter matchen ut och kommenterade lagets insatser.

Annons

– Min fru, jag och hela vår familj vill gratulera er för att nå EM-finalen och skickar våra varmaste lyckönskningar inför söndagen, säger han i ett uttalande.

England möter Spanien i finalen, som spelas på söndag. Till den matchen skickade kungen laget en minst sagt näsvis lyckönskning.

– Jag skulle vilja uppmuntra er att säkra segern innan det behövs några sista minuten-drömmål eller straffläggningar. Jag är säker på att nationens kollektiva hjärtfrekvens och blodtryck skulle lättas enormt. Lycka till, England.

Fick frågan om kungen

Efter Englands seger mot Nederländerna hölls en presskonferens. Där fick deras förbundskapten, Gareth Southgate, frågan om han ville hälsa kungen och resten av nationen någonting.

– Hoppas de njuter av några öl nu. Vi har haft några riktigt bra kvällar, matcherna har varit dramatiska för att målen kommit sent. Den enda anledningen jag tog jobbet var för att försöka ge framgång till England som land och utveckla engelsk fotboll. Och att lyckas ta laget till en första final utomlands är jag stolt över, säger Southgate.

Annons

Även prins William, som synts till på flera av Englands matcher, kommenterade segern.

"Vilket vackert mål, Ollie! Grattis England till finalplatsen i EM”, skrev han på plattformen X.

Annons