Efter frånvaron – prinsessan Sofias kamp
”Hur ska man leva sitt liv, egentligen?”
Just den här frågan, en minst sagt existensiell sådan, är det mängder av människor som brottas med – dagligen. Så också de kungliga. Främst de ingifta kungligheterna. Var (hur!) ska man bo, arbeta? Ska tyngdpunkten i livet ligga på arbete, eller på fritid? Ska barnen gå långa eller korta dagar på förskola eller skola? Ska de ha barnomsorg överhuvudtaget? Dessa frågor ställs förstås inte av alla, det är privilegierade frågor och anledningarna till varför de ställs bör kanske problematiseras ytterligare, men faktum är att många tampas med både livspussel och livskval. En inre kamp. En av alla dessa människor tycks vara prinsessan Sofia. Det står tydligt att prinsessan inte riktigt valt vilket ben hon ska stå på, vilket liv hon vill leva. Vilken roll hon ska ha. Hur vardagen ska se ut, vilket spår hon ska ta.
Prinsessan Sofia fyller 35 år i december. Hon har två barn, Alexander, 3 år, och Gabriel, 2 år. Hon och maken, Carl Philip, är gifta sedan fyra år tillbaka och våren 2017 flyttade de in i sin nyrenoverade drömvilla, prins Bertils och prinsessan Lilians gamla hem, vackra Villa Solbacken på naturnära och barnvänliga Djurgården i Stockholm.
Arbetet med Project Playground
Innan Sofia blev prinsessa var hon oerhört engagerad i Project Playground, välgörenhetsorganisationen hon startade tillsammans med väninnan Frida Vesterberg, 2010. Efter bröllopet tvingades prinsessan lämna organisationen, i dag är hon enkom hedersordförande. En aktiv sådan, dock. Prinsessan Sofia syns ofta på Project Playgrounds event och liknande. Det är tydligt att organisationen ligger henne nära om hjärtat, att hon inte är helt bekväm med att släppa den helt. Vid sidan av PPG är prinsessan Sofia engagerad i sin och prins Carl Philips stiftelse. Prinsparets stiftelse. Stiftelsens verksamhetsområden är att jobba mot hat och mobbning på nätet, samt att motverka mobbning på grund av dyslexi. Utöver detta är prinsessan även hedersordförande för Sophiahemmet.
Trots att Sofia har alla dessa engagemang gapar hennes kungliga kalender tom. Uppdragen är få. Sofia arbetar mest ”under radarn”, med Project Playground, och ofta tar hon med sig barnen. Att prins Alexander går på förskola vet vi. Men hur det är med Gabriel är inte klart. Det verkar vara så att prinsessan kämpar med sin roll, sin identitet. Ska hon vara mamma på ”heltid”, hemma med barnen utan barnflickor som hon tänkte från början, eller ska hon arbeta för fullt? Trots att prins Carl Philip och Sofia tycks ha en jämställd relation är det enklare för honom. Han är prins av Sverige sedan födseln. I hela sitt liv har han skolats in i uppgiften som kunglig. För honom är det arbete som gäller. Trots att Sofia är den tredje personen att giftas in i kungafamiljen tycks det enkom vara hon som brottas med dessa frågor. Prins Daniel, och Chris O’Neill, har redan valt väg och funnit sig till rätta.
Prins Daniels och Chris O’Neills kungliga roller
Prins Daniel, också ingift i kungahuset, är gift med Sveriges tronarvinge, kronprinsessan Victoria. Därmed är hans roll noga utstakad. Hans uppgift är att stötta kronprinsessan Victoria i hennes arbete för Sverige. Det är tydligt. Utöver detta ligger hans engagemang i hälsofrågor. Generation Pep. För Daniel och Victoria har det varit självklart att, redan från start, ta in nannys och barnflickor. Prinsessan Estelle går i skolan, Campus Manilla, och Oscar går på förskolan. Victoria och Daniel kör jobbracet fullt ut – tillsammans. Sida vid sida.
Chris O’Neill valde väg redan innan bröllopet. Han tackade nej till de kungliga titlarna och kan därmed leva ett friare liv. Han arbetar i USA, med hela världen som arbetsplats via datorn, och prinsessan Madeleine är hemma med barnen. De har gjort den uppdelningen och prinsessan Madeleine vill ha det så. I flera intervjuer har hon berättat om hur mån hon är att vara med de små, Leonore, 5 år, Nicolas, 4 år och Adrienne, 1 år, så mycket som möjligt. Häromveckan förklarade hon sitt val mer ingående i familjetidningen Mama.
– Jag vill vara hemma med barnen så mycket det går, slog hon fast, med bestämdhet.
Prinsessan Sofias tomma kalender
Och det är just detta kval Sofia brottas med. Vill hon vara hemma med barnen? Vill hon arbeta heltid? Vill hon arbeta bara lite? Ska hon blicka mot prins Daniel och Victoria? Eller ska hon inspireras av Chris O’Neills och Madeleines uppdelning? Prinsessan tycks vackla – och det rejält. Hon har inte uttalat att hon vill satsa på familjelivet på heltid, som Madeleine, men i den kungliga kalendern märks bara fyra jobb – under hela hösten. Detta går att jämföra med kronprinsessans uppåt 15 inplanerade programpunkter.
Eller ligger svaret i hovets ibland tungrodda regelverk och snäva protokoll? Prinsessan Sofia är en ”doer”, hon startade upp en hel välgörenhetsorganisation med sina två händer och är mer än van att hugga in och få saker gjorda. Är det jobbigt för henne att saker så ofta dras i långbänk? Eller har prinsessan Madeleines övertygelse och patos kring moderskap och närvaro fått henne att tänka på ett annat sätt?
Tiden lär utvisa hur det blir.
Foto: TT