Efter larmen – prinsessan Estelle hamnar mitt i skandalerna
Konflikter, hård jargong, fysiska kränkningar och bristande gemenskap har fått föräldrar att flytta sina barn från den omtalade skolan Campus Manilla.
Sedan förskoleklass har prinsessan Estelle gått på den omtalade och ofta kritiserade "elitskolan" Campus Manilla.
Kungligheter på Campus Manilla
Benämningen "elitskola" kom efter det att kronprinsessan Victoria började på skolan under sin ungdom. Sedan dess har många välbärgade familjer placerat sina barn i samma kunskapskorridorer, bland annat Estelles lillebror prins Oscar.
Och det kan vara förståeligt – Campus Manilla erbjuder nämligen allt ifrån tennis, balett och schack som aktiviteter efter skolan och byggnaden, beläget på Djurgården, är omgiven av vatten och gröna skogar.
Men allt är inte guld och gröna skogar på det omtalade läroverket.
Campus Manilla och den särskilda kvoten
Campus Manilla blev nämligen ofantligt omskriven samma år som Estelle satte sig bakom skolbänken, då Dagens Nyheter kunde avslöja att barn till "kända miljonärer" har fått gå före i kön med hjälp av en särskild kvot som den dåvarande regeringen införde för att hjälpa flyktingbarn att få foten in på friskolor.
Samtidigt flaggade flera föräldrar att de inte får veta vilken köplats de har – vilket gav upphov till debatter och konflikter.
Campus Manilla ska, enligt Dagens Nyheter, ha skickat in en anmälan om särskild kvot till Skolinspektionen, även fast det senare uppdagades att de inte tagit emot några nyanlända flyktingar.
Platser gick till förmögna familjer istället för flyktingbarn
Platserna hade istället gått till förmögna familjers barn, som efter en tid utomlands flyttat hem till Sverige igen.
Även om skolan inte gick omkring reglerna, eftersom riktlinjerna var utformade på så sätt att platserna kunde omfatta fler än bara flyktingbarn, lät sig reaktionerna inte vänta.
En av de som riktade stark kritik mot ledningen av Campus Manilla var den dåvarande utbildningsministern Gustav Fridolin, som kallade beslutet både "stötande och obegripligt"
VIDEOS FRÅN svenskdam
Rektorn besvarar kritiken mot Campus Manilla
Vid tiden för kritiken arbetade Maija Möller Grimakova som rektor på Campus Manilla. Enligt henne kom det inga ansökningar från nyanlända flyktingar in till skolan, och att de därför tog in barn som uppfyllde regelverket. Hon förklarade för Dagens Nyheter att kvoten endast rörde sig om fem procent.
– Vi ville gärna ha en ökad mångfald på vår skola och var besvikna över att vi inte fick några ansökningar från nyanlända barn. Kvoten gäller även barn till föräldrar som inte har varit skrivna i Sverige de senaste två åren. De som sökte enligt den regeln fick då en plats.
Hård jargong på Estelles skola
Det är inte bara kritik mot detta som skolan har fått ta itu med. I fjol rapporterades det, likt 2018, händelser som rörde "grupperingar, hård jargong, stök och fysiska kränkningar", och föräldrar tog det så långt att flytta sina barn till andra skolor.
– Det är en skola med nästan 800 elever och fungerar otroligt bra i de flesta fall, men så kan det uppstå situationer som inte är bra och då jobbar vi med det. Det är en del av skolans vardag, sa Robert Mellander då till tidningen.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Rykten om glädjebetyg
Så sent som i våras visade en granskning från Skolinspektionen att, däribland Campus Manilla, delar ut så kallade "glädjebetyg" – alltså oförklarligt höga betyg sett till kursbetyg respektive betyg i nationella proven.
Även massfusk bland eleverna kom på tapeten under tiden för avslöjandet om glädjebetygen. Elever i olika årskurser och ämnen ska ha utnyttjat en säkerhetslucka i de digitala provsystemen – en utredning som fortfarande pågår.
– Men det här rör sig om starka misstankar. Det ska mycket till för att jag inte kommer bedöma det som fusk. Det är en oacceptabel situation. Det här ska inte få hända, har skolans rektor Robert Mellander tidigare sagt till Dagens Nyheter och poängterat att åtgärder, såsom avstängning av vissa elever, kan komma att tas i bruk.