Efter storbråken i kungafamiljen – det händer med Joachim när Frederik blir kung
Prins Joachim och hans familj har stötts bort av kungahuset under de senaste åren.
Nu blir storebror Frederik kung av Danmark.
Vad kommer det att innebära för brödernas såriga relation?
Frederik föddes den 26 maj 1968.
Nästan exakt ett år senare, den 7 juni 1969, kom lillebror Joachim till världen.
Uppväxten med mamma Margrethe, som blev Danmarks drottning när bröderna bara var något år gamla, och pappa prins Henrik var knappast fylld av familjemys.
Margrethe har själv berättat att hon aldrig varit särskilt bra med barn och det kom att dröja länge innan pojkarna ens fick äta med sina föräldrar för första gången.
– Vi var som gäster hos mor och far. Jag minns den kväll när vi för första gången fick äta med våra föräldrar. Vi var klädda i sjömanskostym, har Frederik berättat i en tv-intervju.
– Men det var ju inget man tänkte på, eller tyckte var fel då. Vi var inte tillsammans med våra föräldrar så ofta, de reste mycket och vi hade vår barnflicka, så vi saknade dem inte.
Bröderna, med så liten åldersskillnad och en minst sagt speciell uppväxt, stod varandra väldigt nära. Men samtidigt finns en enorm skillnad mellan dem – det blev om inte annat uppenbart när deras mor blev Danmarks drottning den 14 januari 1972 och Frederik blev kronprins.
Det är något som genom åren har kommit att skapa en spricka mellan dem.
Joachims uttalande väckte reaktioner
Medan Frederik under mer eller mindre hela sitt liv har skolats för att bli Danmarks kung har Joachim kämpat med att hitta sin roll – något han själv gett uttryck för i olika intervjuer, där han pratat om att stå i sin storebrors skugga.
– Mellan oss är det mer komplicerat. Kronprinsen ska helt enkelt följa sakens gång. Men inte någonstans definieras det vad som väntas av nummer två och hans hustru, varken i skrift eller i tal, sa Joachim för några år sedan till det franska magasinet Point de Vue.
Han liknande sina känslor med sin fars, prins Henrik, som i omgångar visade frustration kring sin roll bakom Margrethe.
– Min far stiftade bekantskap med samma otillfredsställelse och förmådde aldrig få klargjort sin plats i kungafamiljen, sa Joachim.
Uttalanden väckte starka reaktioner i Danmark och många tyckte att, den minst sagt privilegierade, prins Joachim var en bortskämd gnällspik. Det gick så långt att han fick gå ut i Berlingske och förklara sig.
– Jag har långt större frihet än kronprinsen att göra vad jag vill, men är samtidigt begränsad i min tillvaro, det var i den kontexten jag gjorde mina uttalanden, sa han till den danska tidningen.
– De flesta av oss, oavsett vilket öde via har, kan i vår del av världen mer eller mindre göra vad vi vill. Vi är inte tvungna att göra som våra föräldrar. Det skapar en rörelsefrihet i vårt liv. Men är man från en kungafamilj lever man något mer inrutat.
Familjens svarta får – prinsessornas roller
Debaclet gjorde knappast prins Joachim mer populär i Danmark. Han var redan något av familjens svarta får – bland annat då han genomgått en skilsmässa. Joachim gifte sig första gången 1995 med Alexandra Manley, numera känd som grevinnan Alexandra, som han träffade i Hongkong och fick sönerna Nikolai och Felix tillsammans.
Mot slutet av deras äktenskap syntes Joachim allt oftare ute i Köpenhamns nattliv och 2005, tio år efter att de gifte sig, vann skilsmässan laga kraft.
2008 gifte Joachim om sig med franska Marie Cavallier, som han har barnen Henrik och Athena med. Prinsessan Marie, som hon nu tituleras, jämförs ofta med Frederiks hustru, Danmarks nya drottning Mary, och de två är i princip kopior av varandra utseendemässigt.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Men deras liv ser helt annorlunda ut – medan Mary varit i Danmark och stöttat Frederik och Margrethe i deras ämbeten har Marie bott utomlands, framför allt i Frankrike, med Joachim och barnen.
Samtidigt har Joachim och hans familj puttats längre och längre bort från det danska kungahusets innersta krets.
Något som kulminerade hösten 2022 då drottning Margrethe meddelade att hon beslutat att Joachims fyra barn blir av med sina prins- och prinsesstitlar. Plötsligt var de ”bara” grevar och grevinnor.
Beskedet tog inte emot särskilt väl av prinsens och hans familj.
– Hela min familj och jag är självklart mycket ledsna över det. Vi är, som mina föräldrar också sagt, i chock över detta beslut och hur fort det verkligen har gått, sa Joachims äldste son Nikloai till pressen.
Joachim själv skrädde inte heller orden.
– Jag fick reda på det här ett par dagar före. Att berätta för mina barn, att vid nyår tas deras identitet ifrån dem. Jag är väldigt, väldigt ledsen över att se dem så ledsna och oförstående över det här, att det sker över huvudet på dem, sa han till danska tidningen BT.
Frederik försvarade Margrethe i titelbråket
Margrethe själv försvarade dock sitt beslut och förklarade att hon måste se till att ”monarkin formar sig i takt med tiden”. Hon fick också medhåll av Joachims storebror Frederik.
– Hon tyckte att tiden var inne att ta beslutet, som jag också står bakom och ser som rätt sak att göra, sa han till BT.
I samma veva sa Joachim till samma tidning att han och Frederik inte haft någon kontakt kring beslutet och tillade att relationen med brodern är så ”komplicerad den bara kan bli”.
Frågan är om brödernas såriga relation kan läka när Frederik, efter Margrethes dramatiska besked om abdikation, nu blir Danmarks kung.
Och vilken roll Joachim, som alltså bott länge i först Frankrike och på senare tid USA där han arbetat på Danmarks ambassader, skulle kunna få i kungahuset.
– Frågan är vad Frederik kan ha för nytta av Joachim. Han har ju aldrig riktigt varit med, i och med att han föddes när han föddes. Det var ju Frederik som skulle bli kung och Joachim verkar ha varit deppad över det i hela sitt liv. Han har också pluggat på olika franska skolor och jobbat på ambassader utomlands, han har inte skaffat sig någon position i folks medvetanden, säger journalisten och kungaexperten Sten Hedman.
Samtidigt har Frederiks och Marys äldste son, nyblivne kronprinsen Christian, hunnit fylla 18 år och kan väntas ta ett större ansvar. Något som knappast gör Joachims nytta större.
– I Sverige har vi ju haft prinsar, som prins Bertil, som fungerat bra även om de inte haft några stora uppgifter. Han representerade Sverige i olika sammanhang och Joachim skulle kunna få en liknande ställning. Men problemet är att Joachim inte riktigt har blivit folkkär hos danskarna, säger Sten Hedman.
”Då hade han underkänt sin mammas beslut”
Han säger att det hade varit annorlunda om prins Joachim profilerat sig annorlunda – till exempel om han hade jobbat för utsatta barn eller arbetat för FN och rest runt i världen.
– Men han har ju bara suttit och tagit det ganska lugnt, han verkar inte ha några större ambitioner. Jag tror att Joachim kommer att försvinna lite mer ur bilden. Men Frederik kommer naturligtvis se till att han får ett anständigt liv, och han kanske åläggs en del uppgifter.
Det spekuleras också kring Joachims fyra barns titlar – skulle Frederik kunna låta dem bli prinsar och prinsessor igen? Och skulle han i så fall våga det?
Rent praktiskt är svaret ja. Men om det verkligen kommer att hända är en helt annan femma.
– Formellt sett kan han ju det, som kung. Men det skulle förvåna mycket, då hade ju underkänt sin mammas beslut tror jag aldrig att han göra – i alla fall inte under hennes livstid, säger Sten Hedman.
– Men det skulle förvåna mig mycket om han gjorde det även efter drottningens död. Varför skulle han ge de här ungarna prinstitlar igen? Det finns ingen poäng, det kostar bara hovet en massa pengar. De här barnen är ju väldigt långt ifrån tronen och Margrethe tänkte att de får sköta sig själva, de får skaffa ett jobb som vanliga människor. Jag tycker att hon tog rätt beslut.
Foto: TT