Erik Ullenhag i stor intervju: ”Vårt hem är rätt annorlunda”
Vi träffas på residenset, mitt i morgonstöket. Klockan är bara 07.00, men det är dagens enda lucka i paret Ullenhags hektiska schema.
Barnen ska i väg till skolan och Erik sätter på kaffe ute i köket. Kvällen före var det cocktailmingel här i salongen, med kronprinsessan Victoria och prins Daniel som hedersgäster.
Som ambassadörspar har Erik och Maria Ullenhag flera bjudningar i veckan, och just den här tillställningen fokuserade på kvinnliga förebilder och kvinnligt företagande. Men nu sitter vi i en tom salong, och Erik Ullenhag lutar sig tillbaka i soffan med Stig Lindberg-mönster.
Så träffade Erik Ullenhag sin fru Maria
– Det blev lyckat, med en blandning av svenska företag och ett antal framgångsrika kvinnliga entreprenörer, och den svenska prinsessan Majda och prins Raad som hedersgäster.
– Kronprinsessparet hälsade på alla. De har en förmåga att verkligen möta människor, och de är ett väldigt bra ansikte utåt för Sverige. De talade lite extra länge med en kvinna som har startat en hemsida för föräldrar till barn med intellektuella funktionsnedsättningar. Hemsidan hjälper till att bryta skammen, och underlättar för föräldrar över hela arabvärlden att få kontakt.
Under kvällen var det också många som pratade om Erik Ullenhags tal, och han rev ner applåder när han presenterade sig som stolt feminist.
– Ja, här på ambassaden jobbar vi för att stärka mänskliga rättigheter och svenskt företagande och är det något som sticker ut hos oss är det just vårt arbete för kvinnors rättigheter. Det är allt från att kvinnor ska få bestämma vem de gifter sig med till att motarbeta barnäktenskap. Men det är inte alltid man når fram, och då brukar jag peka på de ekonomiska kopplingarna i stället.
– De flesta förstår ju att det är slöseri med resurser om mer än hälften av dem som studerar på universiteten är kvinnor, samtidigt som det bara är 17-18 procent av kvinnorna som jobbar. Man utbildar kvinnliga ingenjörer och jurister som sedan stannar i hemmet. Jag brukar lyfta fram hur kvinnors intåg på arbetsmarknaden byggde den svenska välfärdsstaten.
Erik Ullenhag: ”Självklart är jag feminist”
Det här som du tog upp i ditt tal, att du är feminist, hur tar det sig uttryck i din egen vardag?
– Det där är alltid en svår fråga att svara på, säger Erik, men hustrun Maria fångar snabbt bollen:
– Vi delar ju på allt i hushållet, och allt med barnen också. Och Erik är alltid mån om att jag får möjlighet att jobba. Tidigare arbetade jag i Jerusalem medan Erik stannade kvar i Stockholm med våra barn, som var två och sex år då.
Erik nickar på andra sidan soffan:
– Om jag får vara lite personlig så tror jag att de där två åren gjorde att jag fick rutiner med barnen som jag kanske inte hade haft annars.
Nu har ni varit här i Jordanien i två och ett halvt år, vilken är den största kulturkrocken?
– Huvudintrycket av Jordanien är att folk är otroligt vänliga och gästfria, säger Maria.
Erik fortsätter:
– Det är ett väldigt lätt land att leva i, och fascinerande lugnt med tanke på grannländerna. Det är otroligt vänligt och lätt, och på några punkter häpnadsväckande likt Sverige i sättet att se på världen. Samtidigt som det finns stora utmaningar förstås, inte minst i jämställdhetsfrågan.
– På minussidan kan också nämnas den stökiga trafiken, och att problemet med sophanteringen är så stort, säger Maria.
– Man ser folk som öppnar bilfönstret och slänger ut skräp… Våra barn blir jätteupprörda! Och sedan finns det ju väldigt mycket att göra här när det gäller återvinning och användande av plast, säger Erik.
Han och Maria träffades på en 30-årsfest hos en gemensam vän, och gifte sig 2006.
”Snäll, smart och rolig”
Maria, hur skulle du beskriva Erik?
– Han är snäll, smart och rolig. Och en otroligt bra pappa! Vi har väldigt kul tillsammans. Och vi delar intresset för nya kulturer och för att lära känna nya människor och nya samhällen på djupet. Sedan blir man också en roligare människa när man åker ut i världen och jobbar, man tvingas lära känna nya människor och göra nya saker.
– Men det riktigt stora är också att hela familjen gör det här tillsammans. Och vi har haft turen att våra döttrar Vera och Clara trivs väldigt bra bägge två.
Villan som familjen Ullenhag hyr i Amman har flera stora sällskapsrum i fil, och ett uterum där kronprinsessan Victoria och prins Daniel minglade under stjärnhimlen kvällen före.
Ni har det perfekta partyhuset! Hur ofta har ni bjudningar här hemma?
– Ja, det blir rätt ofta, kanske tre i veckan. Representation ingår i jobbet och det är värdefullt. Och nästan alla vi bjuder kommer. Det kan vara både luncher, middagar och frukostar – vi har faktiskt blivit kända här i Amman för att vi bjuder hem folk på frukost. Det är en bra och effektiv start på dagen tycker vi.
– På nationaldagen hade vi 400 gäster här. Det funkade superbra, och det blev ju mycket mer personligt och mycket billigare än att ha mottagning på något hotell. Vi försöker också lyfta fram det svenska, och för att vara i Amman är vårt hem rätt annorlunda!
Vill ta över efter Jan Björklund – och utmanar Nyamko Sabuni
Fakta om Erik Ullenhag
Född: 20 juli 1972 i Uppsala.
Just nu: Sveriges ambassadör i Jordanien.
Familj: Hustrun Maria Ullenhag Velasco, diplomat som arbetar för FN:s sändebud för Jemen-konflikten, samt döttrarna Vera, 10, och Clara, 14.
Bor: I en hyrd villa i Amman.
Aktuell: Kandiderar till ny partiledare för Liberalerna efter Jan Björklund.
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Helena Wiklund