Estelle får gifta sig med vem hon vill – experten om hovets uttalande
Kan Sverige ha två drottningar? Lagen om samkönade äktenskap får effekter man kanske inte riktigt hade tänkt på….Vad gäller egentligen? Vår kungliga expert Herman Lindqvist reder ut.
Allt fler länder tillåter samkönade äktenskap, men vad gäller egentligen för kungligheter? Vad händer om en svensk tronföljare är homosexuell och vill gifta sig med någon av samma kön?
– I successionsordningen stadgas att prins eller prinsessa, för att kvarstå i tronföljden, ska ha regeringens samtycke till att gifta sig. Successionsordningen i denna del är av gammalt datum, men numera kan ju äktenskap ingås mellan personer av samma kön, säger riksmarskalk Fredrik Wersäll i en intervju med Aftonbladet.
Han menar att ordalydelsen mot den bakgrunden inte kan anses hindra någon successionsberättigad att ingå äktenskap med en person av samma kön och kvarstå i tronföljden.
– Om regeringen på kungens hemställan ger sitt samtycke.
”Samkönade kungliga äktenskap är ok”
Saken har aktualiserats i och med att Nederländernas premiärminister Mark Rutte nyligen satte ner foten i frågan. Nederländerna var år 2001 först i världen med att legalisera samkönade äktenskap, men huruvida den möjligheten har funnits även för landets kungligheter har inte varit klart.
Men i ett brev till parlamentet slår premiärminister Rutte alltså fast att så är fallet; det är fritt fram för landets kronprinsessa att gifta sig med en kvinna om hon vill. Kronprinsessan Catharina-Amalia, som fyller 18 år den 7 december 2021, har själv inte kommenterat frågan.
Det har inte heller den svenska kungafamiljen gjort. Men det finns ingen anledning att tro något annat än att samma princip skulle gälla här, säger hovexperten och historikern Herman Lindqvist:
– Enligt lagen ska regeringen godkänna tronarvingars giftermål, och det finns inget skäl att tro att regeringen skulle gå emot. Och om giftermålet tillåts måste lagen gälla för dem som för alla andra när det kommer till arv.
Det finns begränsningar
Men det innebär förstås även att samma begränsningar gäller. En ingift partner – i dagsläget Silvia, Daniel och Sofia – kan aldrig bestiga tronen, trots att de är drottning, prins respektive prinsessa av Sverige.
– Tronföljden ska enligt lagen gå till ättlingar i rakt nedstigande led från Carl XVI Gustaf, alltså kan inte en utifrån kommande person ärva tronen, säger Herman Lindqvist.
Det är med andra ord samma princip för ett par av samma kön som för ett av olika kön. Frågan är dock inte aktuell på länge än, eftersom kronprinsessan Victoria är 44 år och lyckligt gift med sin Daniel. Nästa tronföljare är ju prinsessan Estelle, som i dagslaget bara är tio år.
Och även om monarkin i sig är ett konservativt statsskick är det högst osannolikt att kungahuset och kungafamiljen skulle motsätta sig ett samkönat äktenskap – inte idag och absolut inte i morgon.
”Kungafamiljen skulle bli impopulär”
– Om frågan blir aktuell om cirka 20 år är motståndet nog minimalt från både folk och hov. Jag tror vägen är så banad redan, att kungafamiljen skulle göra sig ytterst impopulär om den ville förhindra ett kärleksäktenskap, säger Herman Lindqvist.
– Och om det skulle bli aktuellt innan dess, accepteras nog äktenskapet efter en tids juridiskt grubbel och tittande på vad som hänt vid andra hov. Kungahuset försöker ju hela tiden leva enligt kungens valspråk; ”För Sverige i tiden”.
Hur blir det med barn?
– Jag har svårt att tro att den svenska befolkningen, som är så progressiv, skulle ha något emot att ett barn är adopterat eller har blivit till genom insemination.
Med andra ord skulle tronföljarens äldsta barn förmodligen ärva tronen, oavsett hur barnet tillkommit. Eventuella styvbarn är däremot en annan sak. Den enda frågan som har uppstått i samband med Nederländernas klartecken för samkönade kungliga äktenskap är den om titlar – en fråga som säkert skulle stötas och blötas i Sverige också. Ska en eventuell kvinnlig partner till Estelle bli drottning men inte regent, precis som Silvia? Eller ska hon bli prinsessa?
I Nederländerna har man valt att skjuta frågan på framtiden, och sagt att man löser titelfrågan om den skulle bli aktuell.
LÄS MER: Japans nya kejsare – en tonårspappa som är kompis med kronprinsessan Victoria!
LÄS MER: Vännen som tröstar Mette-Marit – när sjukdomen stoppar henne
LÄS MER: Prinsessan flydde från sin make – blir avlyssnad och lever under hot