Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Estelles brylling träder fram – efter familjebråket som höll på krossa släkten

22 aug, 2024, 12:00
Prinsessan Athena och prinsessan Estelle
Hon är brylling till prinsessan Estelle men går en helt annan framtid till mötes efter ett infekterat familjebråk. Och nu träder hon fram med besked...
Annons
Chocken: Då fick Frederik veta att Margrethe ska abdikeraBrand logo
Chocken: Då fick Frederik veta att Margrethe ska abdikera

Genom välavvägd äktenskapspolitik är Europas kungligheter en enda stor släkt vilket också innebär att prinsessan Estelle har flera kungliga bryllingar.

Men 2022 hände något drastiskt på den här fronten. Drottning Margrethe chockade alla när hon meddelade sitt beslut att frånta prins Joachims barn deras kungliga titlar.

Så med det slutade Nikolai, Felix och Henrik vara prinsar och Athena var inte längre prinsessa. Nu är de i stället grevar respektive grevinna.

Annons

Något som flera i familjen var uppenbart och helt öppet har varit upprörda över. Och nu, två år senare, får vi se Estelles brylling träda fram under speciella former...

Krisen i danska kungafamiljen

Drottning Margrethe är kusin till vår svenska kung vilket gör prins Christian, prinsessan Isabella, prins Vincent, prinsessan Josephine, Nikolai, Felix, Henrik och Athena till prinsessan Estelles bryllingar.

Den sistnämnda, Athena, är också nästan precis lika gammal som Estelle. De fyller år med tre veckors mellanrum. Ändå går de helt olika framtider till mötes.

Ja, numera är ju Athena inte ens längre prinsessa medan Estelle en dag ska bli Sveriges drottning. Och efter det där infekterade familjebråket såg vi mindre av prins Joachims barn, Athena inräknat.

Ja, det rådde inga tvivel om att Joachim, tillsammans med grevinnan Alexandra och prinsessan Marie, föraktade drottning Margrethes beslut om att frånta barnen deras kungliga titlar. De uttryckte alla sitt missnöje öppet i pressen.

Annons

Estelles brylling kliver fram

Men hur ser det ut nu, över två år efter konflikten drog igång? Jo, visst har framsteg gjorts. I fjol firade prinsfamiljen jul tillsammans med resten av den kungliga familjen, vilket inte var fallet året dessförinnan, efter Margrethes kontroversiella beslut.

Vi har även börjat se mer av Joachim och Marie i kungliga sammanhang, och nu även barnen. Så är fallet under onsdagen, då Marie i sällskap av Athena och Henrik träder fram på Tønderfestivalen i Danmark.

Annons

Marie är nämligen beskyddare av musikfestivalen och dagen till ära har hon två mycket speciella sidekicks i form av sina barn. Den kungliga trion bjuder på stora leenden, och Henrik och Athena stod även gömda bakom scen när Marie höll sitt öppningstal:

Prinsessan Marie håller tal
En glad prinsessa under sitt öppningstal! Foto: Torben Christensen
Greve Henrik, prinsessan Marie och grevinnan Athena poserar tillsammans
Prinsessan Marie med sina två sidekicks, barnen Henrik och Athena! Foto: Torben Christensen
Annons
Prinsessan Marie, grevinnan Athena och greve Henrik ler
Stora leenden från Marie, Athena och Henrik! Foto: Torben Christensen

Mycket har förövrigt hänt för prinsfamiljen. Numera bor de i Washington D.C där prins Joachim har toppjobb inom försvarsindustrin. Men uppenbart gör de fortfarande den långa resan till Danmark titt som tätt, både för att representera landet och träffa sin familj.

Foto: TT

Annons