Estelles drottningskola – så förbereds hon inför livet som regent
När Gustaf VI Adolf dog den 15 september 1973 blev Carl XVI Gustaf Sveriges kung, bara 27 år gammal. Kronprins Carl Gustaf hade vakat vid sin farfars dödsbädd i Helsingborg och när han klev ut från lasarettet till ”leve konungen”-rop var han synbart tagen av stundens allvar.
Vår kung var ju inte ens ett år gammal när han förlorade sin far. Livet som kronprins var sedan isolerat, han uppfostrades i princip av ett gäng generaler och när han väl blev kung fick han traska på oprövad mark och lära sig den hårda vägen.
Manegen var knappast krattad och kungen har flera gånger pratat om att han önskat att han hade haft mer kött på benen.
– Man skulle hellre vilja vara äldre och ha längre och större erfarenheter, självfallet. Jag hade ingen erfarenhet alls, säger han till exempel i Karin af Klintbergs dokumentär Kungen och jag.
Just därför har kungen sett till att kronprinsessan Victoria är förberedd för sin kommande roll som Sveriges monark på ett helt annat sätt än vad han själv var.
Ska en dag ta över tronen!
Victorias drottningskola har pågått i över 40 år – och den pågår än. Hon har fått vara med sina föräldrar, fått ta plats, utfört officiella uppdrag och lärt sig genom att iaktta kungen och drottningen.
– Sedan hon var liten har hon varit väldigt observant, hon är väldigt närvarande, en väldigt klok person, säger drottning Silvia i TV4:s dokumentärserie Tronen.
Kronprinsessan Victoria själv säger i samma program:
– Om man tänker på min situation, så har det ju varit otroligt viktigt att ha mina föräldrar där för att kunna iaktta, man lär sig allt undan för undan.
Det är uppenbarligen något som har fungerat bra för Victoria – ingen kan säga annat än att hon är redo att axla rollen som drottning när det väl blir dags.
– Där har kungen och drottningen gjort det otroligt bra. De har skapat ett fenomen, det är så jag ser Victoria, som alla älskar och som är otrolig att möta. Hon är en blandning av professionalitet och vänlighet och värme. Om man skulle konstruera en perfekt blivande drottning skulle det ju ungefär bli Victoria, säger journalisten och kungaexperten Sten Hedman.
Kraven på Estelle – den framtida kronprinsessan
Det är tydligt att kronprinsessan Victoria nu också vill förbereda sin dotter för framtiden på ett liknande sätt – prinsessan Estelle ska ju en dag bli kronprinsessa och sedermera drottning.
Estelle har skolats på ett lekfullt sätt i princip lika länge som hon har kunnat prata.
Prinsessan var bara två år gammal när hon utförde sitt första uppdrag tillsammans med mamma och pappa. Estelle besökte då Östergötland, där hon är hertiginna, där hon invigde Estelles sagostig och artigt skakade hand med människor hon mötte.
– Victoria har lekt fram med Estelle. Man har ju mött olika småprinsessor och prinsar genom åren och det finns ingen som har varit så glad och öppen och spontan som den här lilla tjejen. Hon är ju inte som Madeleine och Carl Philip var, hon är en glad spjuver och hon tycker att det är kul, säger Sten Hedman.
– Man ska inte använda begreppet professionell om en tolvåring, Men hon har en sådan värme. Hon verkar ha ärvt alla de bästa grejerna från sin mamma och pappa. Jag tror att hon lär sig hela tiden, hon tittar på sin mamma och ser vad hon gör och säger.
Sedan det där första uppdraget har det blivit många, många fler. Och att prinsessan Estelle ser upp till sin mamma råder det knappast någon tvekan om.
Får redan nu ett större ansvar
Nyligen dök till exempel Estelle upp med kronprinsessan Victoria och prins Daniel för ännu en kunglig arbetsdag. När det i slutet av maj var dags att inviga ännu ett verk i Prinsessan Estelles skulpturpark på Kungliga Djurgården i Stockholm var hon förstås på plats.
Estelle och Victoria matchade då varandra med sina skjortblusklänningar och de båda framtida drottningarna hade dessutom nästan exakt likadana sandaletter på fötterna.
Men Estelles skolning består inte bara i att följa med kronprinsessan Victoria och prins Daniel på jobbet.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Hon har som bekant också haft flera engelskspråkiga barnflickor – Katie Millington från Australien och Isabelle Welch, som är svensk men med en brittisk pappa.
Redan 2013 blev det en stor nyhet när det visade sig att Victoria och Daniel sökte barnflicka via en exklusiv brittisk agentur – i annonsen framgick bland annat att det var absolut förbud mot att lägga ut något om familjen på sociala medier.
Att kronprinsessfamiljen valt att anlita engelskspråkiga barnflickor beror helt enkelt på en önskan om att prinsessan Estelle ska lära sig att tala engelska på ett naturligt. Det verkar också ha fallit väl ut – redan som sexåring kunde Estelle konversera med det brittiska prinsparet William och Kate när de besökte Haga slott.
Förberedelserna inför att en dag bli drottning
När prinsessan Estelle blir äldre och tar studenten lär hon, liksom kungen och kronprinsessan före henne, få ett skräddarsytt akademiskt utbildningsprogram som ska förbereda henne rent formellt för framtida uppdrag.
Redan 2019 började hon dock skolas i kungafamiljens och Sveriges historia. Prinsessan Estelle har sedan dess bland annat besökt Skattkammaren, Bernadottebiblioteket och Kungliga Husgerådskammaren tillsammans med både kronprinsessan Victoria och kungen.
I SVT-dokumentären Kungliga slottet berättar Victoria att det är ”jätteviktigt” för henne att föra vidare den typen av kunskap till sina barn.
– Dels för att de ska känna till var de är och var de befinner sig, Men också för att de ska ha förståelse, respekt och ödmjukhet inför det som de får uppleva och de miljöer de får vistas i. Sedan också att de vet Sveriges och Stockholms historia, absolut, säger hon.
Men Victoria betonar också att det är viktigt att det inte blir för allvarligt.
– Hur för man det vidare? Små portioner, tror jag, och på ett lekfullt sätt, säger kronprinsessan i SVT-dokumentären.
Bild: TT