Ett år sen kungens hjärtoperation – Hovet: Så mår han nu
Det var ett chockartat besked som kom från hovet på Alla Hjärtans Dag i fjol:
Sveriges i alla lägen så stabila kung – han som nästan aldrig varit sjuk! – hade drabbats av hjärtsjukdom, och stod nu inför en hjärtoperation som gjorde många oroliga:
Plötsligt fick vi möta en ny sårbar sida av kungen.
– På inrådan av H.M. Konungens livmedikus genomför H.M. Konungen ett kirurgiskt ingrepp måndagen den 20 februari 2023. Det utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärtområdet, meddelade hovet.
Och kungens hjärtspecialist – överläkare Viveka Frykman Kull – förberedde för operation:
– Det kommer att vara en kateteroperation. Så det är inte frågan om någon öppen kirurgi. Min uppgift är att se till att han mår bra och får en så bra vård som möjligt, sa hon då till Svensk Dam.
Det blev några oroliga timmar under operationsdagen, men allting gick enligt plan och redan på tidiga eftermiddagen kunde drottning Silvia hälsa på kungen på sjukhuset.
Kungens ord efter hjärtoperationen
Själv bad han hovet om en hälsning: Några korta rader som var fyllda av tacksamhet, både över stödet och värmen som han mött och över den svenska sjukvården.
Och efter 17 dagars vila var kungen sedan tillbaka i offentligheten den 9 mars. På tågstationen i Västerås fångades han på bild för första gången efter operationen.
Så hur står det till med kungen nu, ett år senare? Jo, alldeles utmärkt, visar det sig:
– Han mår mycket bra! säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.
Kungens hjärtproblem – tre tänkbara scenarier
Vilken typ av ingrepp som kungen gjorde är fortfarande privat – hovet har aldrig gått ut med några detaljer.
Men i samband med operationen så pratade Svensk Dam med överläkaren och kardiologi-professorn Stefan James – som berättade att det rent generellt finns flera sätt att utföra titthålsoperation i hjärtområdet.
– Man går ju in i hjärtat med kateter på olika sätt, många operationer görs så. De som är vanligast är sådana mot kärlkramp, där man vidgar ett kranskärl som är trångt.
– En annan vanlig operation är mot rytmstörningar. Förmaksflimmer är det vanligaste, att hjärtat slår oregelbundet. Då går man in i hjärtat för att påverka den elektriska överledningen, så att man kan slippa rytmstörning. Det är en väldigt vanlig operation.
– Och ett tredje relativt vanligt ingrepp är att man byter ut en hjärtklaff.
Foto: Linda Broström/Kungliga Hovstaterna, Clément Morin/Kungliga Hovstaterna, TT, Johan Adelgren/Danderyds sjukhus, Sven-Åke Visén/SVT/Kungliga Hovstaterna.