Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Exklusivt! Svensk Damtidnings Anna von Koch mötte kungaparet i en varm och personlig intervju: Då älskar jag min fru allra mest!

26 jun, 2016, 09:00
AvJohanna Lejon
I samband med kungaparets bröllopsdag fick Svensk Damtidning en stor intervju med vårt kungapar, var för sig.
Annons
Kungaparet

Vi står i den prunkande trädgården bakom Silviahemmet, där drottningen just har delat ut broscher till 32 Silviasystrar som tagit examen. Hon står förtroendefullt nära och talar som vanligt med mjuk och lågmäld stämma. Svensk Damtidning har just överlämnat en bukett vackra rosa rosor och gratulerat till rubinbröllopsdagen.

I söndags var det ju exakt 40 år sedan hon skred altargången upp i Storkyrkan, 32 år gammal och vacker som en sagoprinsessa i sin elfenbensvita Diorklänning.

Hon var inte det minsta nervös, trots att 500 miljoner människor följde bröllopet på tv. Istället kände hon en inre ro och en harmoni över att ha träffat den rätte och hade bara ögon för sin stora kärlek kung Carl Gustaf.

Annons

Men att det redan gått så många år sedan det ögonblicket, det är något som drottning Silvia har svårt att förstå.

– Det känns inte som 40 år… Men tiden går fort när man har roligt!

Vad är det bästa med kungen?

– Jag måste säga att han är en underbar person. Han är väldigt plikttrogen och har en härlig humor, ja vi delar humor. Sedan är han underbar med våra barn och barnbarn. Han har en väldigt fin kontakt med Estelle. Hon är så livlig och glad. De andra små får växa på sig lite först, säger drottningen och ler.

Har drottningen och kungen kommit varandra närmare i och med barnbarnen?

– Ja, det tror jag. Min mamma sa en gång att barnbarn är livets efterrätt och så känner vi verkligen, kungen och jag. Det är ett sådant under att man egentligen inte kan tro att det är sant, säger drottningen och ler med hela ansiktet.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
KungenIBL

I sommar ser hon och kungen fram emot att bara få njuta med de små. Våren och försommaren har ju annars varit fullspäckad med arbete.

Annons

Senast för ett par veckor sedan reste de över halva jorden till det lilla kungariket Bhutan för ett officiellt statsbesök. Och det är faktiskt vid sådana resor som kungen älskar sin drottning som allra mest, avslöjar han när jag får en öppenhjärtig intervju på Stenhammardagen på Stenhammar slott.

– Det är väldigt roligt att kunna resa tillsammans. Det blir en dubbel upplevelse att efteråt kunna tala om vad man sett och hört och på så sätt jämföra sina intryck: ”Såg du det? Och märkte du det där? Och hörde du vad han, eller hon, sa till mig…” Det ger väldigt mycket, och det är skojigt, säger kungen.

Vi sitter på en bänk utanför stallet och kungen riktigt bubblar. Han är som mest avslappnad här bland de böljande ängarna, kossorna och de vackra ekbackarna. Här tillbringar han och Silvia allt mer tid tillsammans.

– Vi gillar att gå ut i skogen med hundarna och så sitter vi vid kaffebordet och pratar om allt som ska göras, nästan som vilken man och hustru på landet som helst, säger kungen och ler varmt.

Det märks att kungen och drottningen älskar och uppskattar varandra väldigt mycket. Bröllopsdagen firade de på Öland med sina älskade barn och barnbarn, berättar drottningen för Svensk Damtidning – och enligt vad vi erfar så fick hon den kärleksöverraskning som hon önskade. Men allt det är privat.

Av Anna von Koch

Foto: Stella Pictures, IBL

Annons