Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Födseln ställer allt på ända - när blir konseljen?

19 apr, 2016, 23:19
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Drottning Silvia och överhovmästarinnan är i New York. Det ställer hovets planer för vittnesbekräftelse, konselj och Te Deum på ända.
Annons
DrottningSilvia

Minns ni hur det var när lille prins Oscar föddes för bara 6 veckor sedan? Då kom statsministern för att titta på honom och sedan blev det salut, konselj på Stockholms slott och tacksägelsegudstjänst i Slottskyrkan. Nu kan vi se fram emot en favorit i repris! Kungliga födslar följer ju ett noga uppgjort mönster.

Det innebär att det redan imorgon klockan 12.00 blir salut med 21 skott från Skeppsholmen i Stockholm och från salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Enligt hovets informationschef Margareta Thorgren är det dock osäkert om vittnesbekräftelsen, som är en flera hundra år gammal tradition, kommer att äga rum i morgon. Kanske inväntar man överhovmästarinnan Kirstine von Blixen-Finecke, som befinner sig i New York tillsammans med drottningen. Det är ju hon, statsminister Stefan Löfvén, talmannen Urban Ahlin och riksmarskalken Svante Lindqvist som ska titta på lillprinsen.

Vittnesbekraftelse

De fyra kommer antingen att få åka till Danderyds sjukhus eller till den lilla familjens nya hem Nedre Sjöflygeln på Drottningholms slott (om Carl Philip och Sofia redan har fått åka hem).

Annons

Direkt efter vittnesbekräftelsen följer konseljen. Då informerar kungen regeringen – och alla oss andra – om titel, namn och tilltalsnamn och vilket hertigdöme som prinsen får. Sedan väntar tacksägelsegudstjänsten, Te Deum, i Slottskyrkan. I kyrkbänkarna får vi se kungafamiljen (utom prinsessan Sofia förstås), samt representanter för regeringen, riksdagen, det officiella Sverige och hovet.

När händer då allt detta? Ja, sannolikt blir det på torsdag. På fredag ska ju kungen äntligen besöka Söndrumsskolan i Halmstad. Det besöket tvingades han ställa in när prins Oscar föddes den 2 mars, och han kan ju inte gärna avboka igen.

Av: Helena Wiklund.

Bilder: Catharina Lundgren Åström/Stella Pictures.

Annons