Följ med till en av Stockholms populäraste förortskrogar - kungliga favoriten Yolo
VINJETT/ Kungliga favoriter
Av: Ann Löfberg Foto: Cecilia Liljeton, IBL
I ett före detta konstgalleri i Djursholm ligger en av Stockholms populäraste förortskrogar – Yolo. Restaurangen, vars rykte efter öppningen i augusti 2014 spreds som en löpeld över stan, inte minst tack vare att kungaparet dinerat där med goda vänner, har verkligen levt upp till devisen att en bra krog är värd en omväg.
Läs också: Förstklassiga banor och rejäl meny – här spelar prins Daniel helst golf
Förutom att djursholmarna själva gärna droppar in här för lunch, middag, en eftermiddagsdrink eller något i baren, kommer många åkande hit från övriga delar av Stockholm eller ännu längre bort. Många kändisar har också hittat hit.
Signaturrätten taco med soyabrässerad fläsksida, harissamajonnäs och mangosalsa, serverad i små vetetortillas retar verkligen smaklökarna. Sedan finns det mycket roligt att välja på i den föredömligt korta, men varierade menyn, där man valt att satsa på säsongens råvaror med spännande twist. Den kryddhalstrade biffen smaksätts med ättika, harsyra och lök och den klassiska Mälargösen får extra piff av grillad citron, mangold och vitlök.
Läs också: Här shoppar Chris O´Neill sina kostymer – följ med in till Rose & Borne!
I köket basar Jonas Lagerström, med bakgrund från bland annat Fredsgatan 12 och för vinerna står sommelier Ted Jansson. Det var i augusti 2014 som vd Sarah Korduner Izosimov bestämde sig för att ta över lokalerna som sedan byggdes ut till att omfatta även den gamla tvättanläggningen bredvid.
Hon har tidigare bott många år i Moskva men kände sig vid återkomsten till Sverige redo att satsa på något helt nyskapande. Namnet Yolo, som är en förkortning av You Only Live Once, kändes helt rätt efter som det var precis det hon kände då: lev nu och satsa på det du vill göra!
– Jag är själv uppvuxen i Djursholm och ville gärna göra något speciellt där jag växt upp och där jag nu bor.
Läs också: Välkommen in till en av kungaparets favoritrestauranger – Coco & Carmen
Att komma in på Yolo känns lite som att komma hem. Man har byggt upp lite av en vardagsrumsstämning med böcker i hyllor och sköna fåtöljer förutom de totalt 60 platserna, varav 20 ute på altanen mot torget. Kläderna hänger man på krokar längs väggarna och konsten är vald med omsorg. Sarah är själv lite av konstkännare med sitt släktpåbrå – hennes pappas morbror var konstnären Isac Grünewald.
Inredningen är gjord av Koncept inredningsbyrå med tillägg av en del från Sarahs privata samlingar – som den stora målningen av Greta Garbo mitt emot det öppna restaurangköket.
Läs också: Här köper Chris sina märkesklockor – Nymans ur
Förutom att äta på själva restaurangen kan den som så önskar beställa hem mat med egen kock. Man samarbetar också med Djursholms slott och sköter cateringen där med utspisning av upp till 150 personer. Yolo har lovprisats av olika krogrecensenter, bland annat har man fått mycket positiva omdömen av engelska The Guardian och full pott av Svenska Dagbladet.
Tacos
4 personer
Man bör börja i god tid eftersom fläsket ska stå 12 timmar i ugnen. Enklast över natten.
12 små vetetortillor
500 g färsk fläsksida
Marinad
1 dl palmsocker
1 dl soja
1 dl rödvinsvinäger
Salsa
1 stor mango
1–2 röd chili eller efter smak 1 knippe färsk koriander
1 rödlök
limejucie
Majonnäs
2 äggulor
1 tsk vinäger
salt
2 dl rapsolja
1. Lägg fläsket i en ugnspanna, häll över marinaden och baka i 87 graders värme i 12 timmar, pensla (om man är vaken) någon gång då och då med sojamarinaden.
2. Ta upp köttet och kyl det. Skiva tunt eller skär i bitar.
3. Mangosalsa: Kärna ur och skala mangon och skär i bitar. Skala och skiva rödlöken. Skiva chili tunt och blanda allt tillsammans med färsk koriander.
4. Harissamajonnäs: Görs enklast med vanlig majonnäs som man smaksätter med harissa (nordafri- kansk kryddblandning som man köper i specialaffärer). Rör gulor och vinäger och droppa i oljan lite i taget tills man får en krämig massa, smaksätt med salt och harissa.
5. Servera fläsket i små vetetortillas (tre per person är ganska lagom) med tillbehören.
Kryddsotad biffsallad med lökvariationer
4 personer
320 g oxfilé
egenmalen svartpeppar och salt, mixat fänkålsfrö Lökvariation
2 stora silverlökar
Ättiksmajonnäs
2 äggulor
2 msk senap
2 msk ättika
5 dl neutral olja
salt
svartpeppar
Biffvinägrett
1 dl kalvfond av hög kvalitet 1 msk rödvinsvinäger
1 msk olja
1. Salta och peppra filén
och sota i torr panna eller på stekhäll tills den får stekyta. Kyl ner och skiva mycket tunt (enkelt om man låter den ligga en stund i frysen).
2. Skiva lökarna tunt. Den ena löken torkar man i 60 grader varm ugn över natten. Den andra löken lägger man i isvatten till serveringen. Den blir då krispig och fin.
3. Ättiksmajonnäs: Vispa samman allt utom oljan. Droppa i oljan under kraftig vispning till en fast majonnäs. Smaka av med salt och svartpeppar.
4. Servera den tunnskivade ox lén med löken samt biffvinägrett.
Peach Melba 2.0
4 personer
60 g äggula (cirka 3 st)
50 g socker
100 g persikopuré, färdigköpt eller mixad av färska persikor 1 dl vispgrädde
3 gelatinblad
ytterligare 2 dl vispgrädde
Hallonsås
1 dl socker
1–2 dl hallonpuré pistagenötter och små maränger
1. Rör gulor och socker.
2. Värm purén med 1 dl grädde i en panna och låt gelatinet smälta i massan. Låt kallna.
3. Vispa resten av grädden och blanda ner tillsammans med gulor och socker. Låt stelna i kylen gärna över natten.
4. Hallonsås: Smält 1 dl socker till karamell i en panna och blanda med 1–2 dl hallonpuré.
5. Servera rätten vackert upplagd med hallonsorbet och den karamelliserade hallon purén som sås. Servera med hackade pistagenötter och små maränger. På bilden har man också ett sockergarnityr av smält socker.