Förstklassig bana och rejäl meny - här spelar prins Daniel helst golf
VINJETT/ Kungliga favoriter
Av: Ann Löfberg Foto: Håkan E Bengtsson
Ett par mil utanför Malmö ligger PGA Sweden National, en av landets mest exklusiva golfklubbar med 330 medlemmar. Här spelar en hel del av noblessen i Skåne och många kända golfnamn finns i styrelsen och bland hedersmedlemmarna.
Läs också: Här köper Chris sina märkesklockor – Nymans ur
Årsavgiften är ganska saftig, 200 000 kronor per år, men då får man fullt utnyttja två olika banor och högkvalitativ restaurang, hotell med sviter samt övriga sällskapsutrymmen med konferensmöjligheter och liknande.
Även den som inte spelar golf är välkommen att äta lunch och middag här. Restaurangen är öppen från sex på morgonen till sent på kvällen och man har service dygnet runt. Kändisar som fotbollsesset Henke Larsson och golfveteranen Mats Paulsson är hedersmedlemmar liksom Annifrid Lyngstad och Stadium-grundaren Ulf Eklöf.
Läs också: Monica Bonde bjuder på middag – se receptet!
Prins Daniel blev hedersmedlem för ett par år sedan och kommer hit regelbundet för att spela golf. Han brukar då äta i den mindre privata matsalen tillsammans med sina goda vänner.
Johan Winberg, som är restaurangchef, menar att prins Daniel är en oerhört populär gäst och alltid lika nöjd med det som serveras. Han brukar övernatta i svit nr 12 i hotellet.
Läs också: Nina von Krusenstierna bjuder på middag – se receptet!
Golfare är normalt väldigt hungriga och ganska konservativa vad gäller mat och lunch – matsedeln rymmer en rad olika klassiker, som fläsk med löksås, pytt i panna och varmrökt lax.
Räksmörgåsen är en stor favorit, mäktigt stor med massor av handskalade räkor.
Läs också: Caroline Bielke bjuder in på middag – se receptet!
De absolut mest populära rätterna är annars bacon och ägg, som man kan få helt enligt önskemål samt klassikern och storsäljaren PGA National Burger som är gjord på 200 gram mald Black Angus biff med cheddarost och krispigt bacon och som serveras med pommes frites eller chili fries.
För kvällen och speciella events finns olika menyer att välja på, en för herrar med biff, förstås, och en för damer med en lättare skrätt. Man har också olika events som grillkvällar, kräftkavalkader och amerikansk afton. Vinlistan är dock ganska kort – golfare dricker hellre öl, menar Johan Winberg. Eller whisky.
Läs också: Charlotte Lewenhaupt bjuder på middag – se receptet!
Köksmästaren Magnus Troxén har komponerat en meny till Svensk Damtidning som också skulle falla prins Daniel i smaken: först en gravad lax som tillagats på ett lite speciellt sätt, med rödbetor, sedan husets hamburgare och som avslutning en gräddig vanilj parfait.
Rödbetsgravad lax med dill- och senapsdressing
4 personer
400 g urbenad lax av mittbiten
100 g strösocker 100 g salt
100 g kokta rödbetor
Dressing
2 msk skånsk senap
2 tsk fransk stark senap
2 msk socker
2 msk vitvinsvinäger
2 dl matolja, t ex solrosolja
2 dl hackad dill
Sallad och citron till servering
1. Blanda salt och socker. Mixa rödbetorna i en mixer till en puré. Skrubba in socker/ saltblandningen på laxen och täck köttsidan med rödbets purén.
2. Lägg laxen i en djup tallrik och vänd laxen dagligen i tre – fyra dagar.
3. Blanda dill, socker, senap och vinäger till dressingen, vispa sedan ner oljan lite i taget. 4. Servera laxen tunt upp skuren med sallad, citron
och dressingen.
Heta hamburgare med klyftpotatis och aioli
4 personer
800 g nymald fransyska, helst av Black Angus
1 pkt rökt bacon i skivor 4–8 skivor ost
1 knippe sallad av valfri sort 1 bifftomat
ättiksgurka
4 hamburgerbröd av valfri sort
4 bakpotatisar
1 dl olivolja flingsalt efter smak
Dressing
2 dl majonnäs
1 msk sambal oelek
2 msk Heintz chilisås 1 dl finhackad pickles
Aioli
2 dl majonnäs
20 g finhackad vitlök salt och peppar
1. Börja med potatisen. Tvätta den noga och dela varje i åtta jämnstora klyftor med skalet kvar. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olivolja och flingsalt. Rosta i ugnen i 25 minuter i 225 grader. Vänd potatisklyftorna då och då under tiden så de får jämn färg. 2. Dela upp köttet i fyra lika stora högar och forma till hamburgare utan att pressa för mycket. Grilla varje biff fem minuter på varje sida.
3. Knaperstek baconet i eget fett och låt rinna av på hushållspapper.
4. Skölj och plocka salladen. Skär bifftomaten i skivor.
5. Rosta brödskivorna i en torr och het stekpanna eller i ugnen. 6. Blanda ingredienserna till dressingen och till aiolin.
7. Börja med ett hamburger bröd i botten. Lägg på sallad, tomat, hamburgerkött, ost och ett par skivor knaperstekt bacon. Toppa med dressing innan du avslutar med ett hamburgerbröd på toppen.
8. Servera hamburgaren med ättiksgurka, aioli och potatis klyftor samt marinerad lök som vänts ner i en 123 lag och får ligga över natten.
Vaniljparfait
4 personer
8 g vaniljsocker
frön från en vaniljstång 60 g äggula (cirka fyra medelstora ägg)
40 g florsocker
210 g vispgrädde (cirka 2 1⁄2 dl )
valfria bär
1. Vispa vaniljsocker, vaniljfrön, äggula och florsocker pösigt.
2. Vispa grädden och blanda i äggsmeten. Häll upp i önskad form och frys i minst tre timmar.
3. Lägg upp på tallrik och låt stå i fem minuter, servera med färska bär.