Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Förvirringen kring kronprinsessan Victoria efter hovets besked – nu undrar alla samma sak

08 aug, 2024, 05:00
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Hösten blir mer upptagen än vanligt för kronprinsessan Victoria.
Annons
Hovet bekräftar: Victoria börjar särskild officersutbildningBrand logo
Hovet bekräftar: Victoria börjar särskild officersutbildning

En fullspäckad kalender väntar kronprinsessan Victoria i höst.

Då börjar kronprinsessan Victoria militärutbildningen

Då höjer hon nämligen växeln inför rollen som Sveriges blivande statschef. I våras meddelades det nämligen att hon ska påbörja en längre officersutbildning vid Försvarshögskolan i Stockholm.

Beskedet kom från hovets pressmeddelande, där det förtydligades att kronprinsessan påbörjar en "särskild officersutbildning för att ges en djupare förståelse i taktik, krigsvetenskap samt militärstrategi".

Inom utbildningen ingår både teoretiska och praktiska moment.

”Inom ramen för sina förberedelser som blivande statschef har Kronprinsessan under många år genomfört olika former av militär utbildning för att ges grundläggande kunskaper om Försvarsmaktens uppgifter och organisation”, skrev hovet i pressmeddelandet.

Annons

Kommer behöva studera kvällar och helger

Eftersom utbildningen kan sträcka sig så långt som 25 månader, innebär det att hennes schema kommer behövas se över. Men det blir också en hel del studier på både kvällar och helger.

– Det här är en heltidskurs, vilket innebär 40 timmar i veckan. Kronprinsessan har ju sitt övriga program, så då kommer hon i vissa fall att behöva studera helger och kvällar, säger Fredrik Peedu, kommendör och ställföreträdande personaldirektör vid Försvarsmakten, till Svensk Damtidning och tillägger:

– Men tittar du på hennes kalender framöver så är den hyfsat tom. Förste adjutanten och hovet har tagit på sig att skapa ett utrymme så att hon kan fullfölja utbildningen.

Blir inte särbehandlad

Och det väntas inte bli någon särbehandling bara för att hon är kronprinsessa. Hon kommer bli behandlad på samma sätt som sina klasskamrater och fram till och med slutet av augusti sysslar hon med komplettering inför de riktiga studierna som har en inriktning på det marina – precis som sin bror.

Annons

Och hovets informationschef Margareta Thorgren bekräftade tidigare för Svensk Damtidning att hovet har full koll på framtiden för Victoria:

– Försvarsutbildningen i sig innebär ingen förändring i Kronprinsessan nuvarande roll idag. Men det blir såklart en förändring i programplaneringen. De officiella uppdragen kronprinsessan har planeras fortsatt att genomföras. Däremot blir det prioriteringar i andra program och förfrågningar, eftersom huvudfokus för kronprinsessan ligger på försvarsutbildningen ett tag framåt.

Annons