Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Från första mötet till förlovningen - allt om Frederik och Marys vackra kärlekssaga

27 jan, 2018, 15:29
Det var slumpen som gjorde att Mary och Frederik hamnade vid samma krogbord under sommar-OS  i Sydney för 17 år sedan. Men det blev en lördagskväll som förändrade deras liv för alltid.
Annons

Marys och Frederiks romantiska love story är en av de mest omskrivna kungliga kärlekshistorierna – och nu får vi höra den berättad inifrån. Det är i den nya stora biografin om kronprins Frederik som han och Mary avslöjar vad som egentligen hände den där hösten för 18 år sedan när de blev ett par.

Läs också: Grattis på födelsedagen Mary – se nya bilden!

Kronprins Frederik landade i Sydney tidigt på morgonen den 15 september 2000 och checkade direkt in i sin svit på hotellet Quay West Suites med utsikt över hamnen. Det rådde total OS-yra och invigningen var samma kväll.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Frederik följde den från vip-läktaren på arenan. Och samtidigt satt en viss Mary Donaldson på kajen nedanför hans hotell (!), och såg den på storskärm – utan att ha en aning om att hela hennes liv snart skulle förändras. Efter vad Frederik kallar ”så många osannolika tillfälligheter”.

Frederik och Mary 2004.

Läs också: Här har kronprins Frederik bott! Se unika bilderna

Dagen därpå skulle Mary på en god väns avskedsfest när hon stannade till för att heja på kompisarna hon delade hus med. De var på väg in i en taxi för att åka ner på stan och träffa ”några från det spanska OS-teamet” på den nya krogen Slip Inn. Och i sista sekunden bestämde sig Mary för att följa med.

Annons

På Slip Inn hamnade hon och hennes vänner mitt bland Europas unga kungligheter. De var femton, sexton runt bordet, bland dem grekiske prinsen Nikolaos, prinsessan Märtha Louise – och en jetlaggad och övertrött kronprins Frederik.

Läs också: Kronprinsessan Mary om Frederik: “Vi är olika”

Prins Joachim kedjerökte och försökte lura i Mary att han tävlade i triathlon. Frederik satt bredvid och gapskrattade. Han och Mary pratade inte särskilt mycket.

De fortsatte krogrundan, och Frederik bestämde sig för att gå hem. Men på vägen ut måste han passera dansgolvet, och där stod Mary med tre väninnor.

– När jag gick förbi sa en av dem: ”Hallå, ska du inte dansa med henne?”

Mary och Frederik hittar ofta på aktiviteter ihop.

Det var Mary. Och han kunde inte säga nej.

Frederik glömde bort att han var trött och i nästa bar blev de stående och pratade.

Annons

– När vi äntligen kom tillbaka till de andra, efter lång tid faktiskt, var flera på väg hem. Det slutade med att Frederik och jag och två andra fortsatte till en nattklubb, berättar Mary.

– Jag var inte hemma förrän vid tre-, fyratiden på natten. Frederik satte mig i en taxi mot Porter Street och innan den körde iväg bad han om mitt telefonnummer och han fick en en liten godnattkyss på kinden.

Läs också: Mary avslöjar detaljer om första mötet med Frederik

Nästa dag ringde Mary till väninnan Amber Petty och sa ”Jag träffade en jättetrevlig kille igår. Det är bara ett problem …”

Amber berättar i boken att hon hann tänka ”Är han gift eller gay?” innan Mary fortsatte:

– Jag har insett att han är kronprinsen av Danmark.

– Det var inte bara förälskelse, utan känslan av att ha mött en själsfrände. Det var något oförklarligt lockande över henne. Och hennes mörka röst var otroligt fascinerande, säger Frederik.

Och nu, 18 år senare, berättar Mary att hon ”var bergtagen” efter det första mötet med Frederik.

– Han fick mig verkligen att bli knäsvag!

Annons

Frederik som man, pappa, son, bror och kollega. I Under bjælken – Et portræt av Kronprins Frederik (Gyldendal 2017) ger författaren Jens Andersen alla sidorna av Frederik. Bland de intervjuade finns förutom Mary också drottning Margrethe, prins Joachim, kronprinsessan Victoria och kronprins Haakon.

Läs också: Mette-Marit och Haakon – Kärlekssagan

– Jag har alltid använt musiken som en slags terapi, som något lugnande. Ett ställe där du kan hitta en fristad och vara dig själv, säger Frederik i boken där han har listat de 160 låtarna som har betytt mest för honom under hans första 49 år. Soundtracket till hans kronprinsliv, helt enkelt! Oasis She’s Electric och Mike and the Mechanics Over My Shoulder är två av de låtar han lyssnade mest på när han träffade Mary i Sydney. Sök på Kronprins Frederik på Spotify så hittar du listan.

Det var en sak som gjorde Mary nervös – det första mötet med Hennes Majestät Mamman.

Annons

– Plötsligt en förmiddag medan jag var i Köpenhamn säger Frederik till mig: ”Du, min mor kommer förresten på te i eftermiddag.” Jag fick panik! ”Jamen, det är ju något som jag måste förbereda mig för Frederik!”

För mig var hon ju den person som kanske skulle säga ”Ja, hon är okej” eller ”Frederik, du kan inte fortsätta att träffa henne”. Jag kände att allt stod på spel.

Läs också: Drottning Margrethe i sorg – hann infria Henriks sista vilja

Men när det gällde Margrethe hade hon inget att oroa sig för.

– Mary var så… rätt som person. Hon var söt och bra och klok, och hon hade en hållning. Och så var hon inte det där darrande asplövet över att träffa den hemska drottningen och mamman. Sådant uppskattar man ju, säger drottning Margrethe.

Den 14 maj 2004 gifte sig Mary och Frederik i Köpenhamn.

Nu får vi äntligen veta hur det gick till när Frederik gick ner på knä i Rom. När han bjöd Mary på romantisk weekendresa i september 2003 hade han en plan – och ringen med rubiner och diamanter i fickan.

Annons

Fast sedan gick det inte alls som han tänkt, berättar Mary. Det började med att Frederik ville att de skulle gå på en promenad …

– Jag tyckte att han var lite konstigt frånvarande, det var ett eller annat i görningen! Han ville absolut att vi skulle ta oss upp till en speciell utsiktsplats, som jag tror att han hade tänkt sig, men när vi kom dit var det plötsligt massor av folk där. Så då skulle vi i stället till en annan plats och sedan gick vi runt lite grann. Det började bli mörkt, men så precis där vägen svängde låg en liten gammal kyrka. Och där ville Frederik plötsligt stanna och så … Ja, det var där han friade.

Läs också: Återupplev Frederik och Marys bröllop minut för minut

Vad han sa?

”Du kan inte säga nej, du får inte säga nej, du måste bara säga ja!”

– Sen minns jag bara att jag skrattade som en generad skolflicka och så blev vi så glada båda två.

Idag är de fyrabarnsföräldrar till prinsarna och prinsessorna Christian, Isabella, Vincent och Josephine.

Av: Helena Wiklund Foto: IBL, Billed-Bladet, Gyldendal förlag

Annons