Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Frederik och Marys dyra livsstil – svindlande belopp

10 sep, 2024, 08:09
author Victoria Morand
Victoria Morand
Bo Amstrup
Prislappen för kungaparets köp kommer nu fram – och den är svindlande!
Annons
Hör kungens skämt till Frederik – får alla att gapskratta!Brand logo
Hör kungens skämt till Frederik – får alla att gapskratta!

De flesta skulle nog säga att livet som kung och drottning är enkelt – rent ekonomiskt iallafall.

Det är resor, dyra smycken, glamorösa klänningar, slående fester och mycket mer, om man bortser från de kungliga plikterna förstås.

Kung Frederik och drottning Mary är två kungligheter som under senaste tiden fallit inom ramen för att spendera mycket pengar – nu har vi prislappen på deras olika köp.

Kungaparet reser i stil. BO AMSTRUP

Svindlande beloppen

När kungaparet far ut på deras kungliga uppdrag, både runt om i Danmark men även i världen, så använder de sig av försvarets flygplan.

Annons

Andra kvartalet av 2024 transporterades de alltså till och från arbetsrelaterade uppdrag av Försvarsmakten för totalt 316 587 DKK. Det motsvarar 486 592 kronor, enligt en ny beräkning från Försvarsdepartementet.

Kungaparet har även ett chartrat flygplan som de använde som backup för en eventuell resa till Färöarna. Olyckligtvis blev denna resa inställd men kostade ändå försvaret - och därmed det danska folket - 18 000 danska kronor.

Spenderar en del! Bo Amstrup

Den dyraste resan som kungaparet gjort i år är dock resan till Sverige när de hade sitt första officiella statsbesök som kungapar.

Annons

Denna resa kostade totalt 244 117 DKK – 374 816 kronor, som fördelas på en flygning till och från Sverige i ett av försvarsmaktens Challenger-flygplan.

Utöver resan till Stockholm har danska skattebetalare även bekostat en resa från Oslo till Kastrup för drottning Mary. En resa som brukar gå upp till cirka 72 000 DKK.

Den danska kungafamiljen älskar verkligen att transportera i deras flygplan, under 2023 gjordes dessa resor hela sju gånger. Faktum är att den totala summan för flyg 2023 uppgick till nästan 1,3 miljoner DKK – 1 996 013 svenska kronor.

Det är en svindlande summa!

Bild: TT

Annons