Galamiddag på slottet i Oslo – se bilderna!
Kronprinsessan Mette-Marit var kvällens Lady in red.
Vilken kungafamilj har flottaste balsalen?
Ja, det är nog jämnt skägg – även om norrmännen ligger väldigt bra till!
Det syntes tydligt i går kväll när det var stor kunglig galamiddag på slottet i Oslo och vi fick se den där imponerande balsalen i full festskrud, med glimmande ljuskronor och blankbonad parkett.
Kung Harald och drottning Sonja var värdar för Stortingsledamöterna (Norges svar på Sveriges riksdagsmän) och detta var den 104:e Stortingsmiddagen i ordningen sedan Haralds farfar kung Haakon drog i gång denna stolta tradition år 1906.
Fast den gången var det bara tre kvinnor på gästlistan: Drottning Maud, hennes hovdam och hovets First Lady. Annars bestod sällskapet helt av män. Vilken skillnad mot årets middag – 116 år senare – när nästan hälften av de 225 gästerna var kvinnor!
Mette-Marit i rött på Stortingsmiddagen 2022
Kungen höll tal, Stortingspresidenten också och de kungliga damerna lyste i sina aftonkreationer:
Mette-Marit i rosenrött, drottning Sonja i safirblått och kung Haralds syster prinsessan Astrid i guld.
Mette-Marit bar sitt privata diadem och i hennes örsnibbar gnistrade örhängena som svenska prinsessan Märtha fick i bröllopspresent när hon blev Norges kronprinsessa år 1929.
Och kung Harald – ja han knep som vanligt charmpoäng när han skojade till det. I år handlade hans skämt om elkrisen, som även drabbat Kungliga slottet:
– Det är möjligt att ni kommer att uppleva en något svagare belysning här på slottet i kväll. Men det är inte för att vi har blivit mer ljusskygga – utan för att vi måste spara på elen. Just nu kollar vi om vi kan lägga drottningens överskottsenergi i kablar så att vi slipper elda i kakelugnarna...
Norska hovet hade som vanligt dukat vid ett långt honnörsbord och sex ”utstickare”, och hovlakejerna i livré bar sedan in de fyra rätterna som hovets kockar trollat fram ute i köket.
På menyn stod morotstartar med dragonmajonnäs och örtsallad, inlagd ishavsröding med pumpa och wasabi-yoghurt, älgfilé med potatislasagne och sky på granskott. Samt en chokladmousse serverad med björnbärssorbet.
Foto: TT, Kongehuset, Øivind Möller Bakken/Det kongelige hoff.