Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Gifta paret Haakon och Mette-Marit i djup kris – storbråket som skakar om

13 aug, 2024, 18:00
Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon
TT
Gifta paret kronprinsessan Mette-Marit och kronprins har hamnat i en kris.
Annons

Det stormar rejält kring den norska kungafamiljen just nu. Som en blixt från klar himmel kom i förra veckan beskedet att kronprinsessan Mette-Marits son Marius Borg Höiby gripits av Oslo-polisen. Detta efter att en 20-årig kvinna, som förts till sjukhus med hjärnskakning, anklagat honom för misshandel.

Misstänkta våldsskandalen i norska kungahuset – detta har häntBrand logo
Misstänkta våldsskandalen i norska kungahuset – detta har hänt

Mette-Marit och Haakon i djup kris

Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon
TT

Enligt norska Se og hör var lägenheten där brottet ska ha ägt rum fullständigt demolerad. Bland annat ska en kniv suttit fast i en av väggarna i kvinnans sovrum.

För Mette-Marit är detta självfallet en djupt omskakande situation. Hennes förstfödda son, misstänkt för ett fruktansvärt brott.

Annons

Skandalen spiller såklart över på Mette-Marits make, Norges blivande kung, kronprins Haakon. Men inte nog med det – vår chefredaktör, den eminente Johan T Lindwall (T står för Tore), menar att hela monarkin skadas av rubrikerna kring Marius.

– Jag tycker först och främst synd om kung Harald och drottning Sonja, och Mette-Marit. Detta är en katastrof, säger Johan T till norska Se og hör.

Norska kungafamiljen: "Det skadar relationen"

Johan T är oförblommerat kritisk mot Marius, som han menar svikit sitt ansvar som släkt till Norges blivande drottning.

– Detta är verkligen inte någon som ska och ska kunna ske, oavsett om man är kunglig eller inte. Detta skadar monarkin, det skadar relationen mellan Harald och Marius, och det skadar relationen mellan Sonja och Marius. Det kommer utan tvivel att påverka relationen till hela familjen, säger Johan T.

Johan T Lindwall om Victoriadagen – och Chris blunderBrand logo
Johan T Lindwall om Victoriadagen – och Chris blunder

Varken Marius eller Mette-Marit har uttalat sig om skandalen ännu. Haakon har dock sagt några ord.

– I en familj är det viktigt att finnas där för varandra. Det är ju en allvarlig sak när polisen är involverad på det sättet de är. Samtidigt är det inte bra för mig att gå in i detaljerna. Så det bästa är att hänvisa er vidare till advokaten, så att han får uttala sig om saken, sa Haakon i en intervju med norsk media.

Annons