Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Glasblåsning på schemat för Victoria och Daniel

04 apr, 2011, 10:06
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons

I helgen fortsatte kronprinsessan Victoria och prins Daniels Smålandsresa. Under lördagen var det glasblåsning i glasriket som stod på schemat för kronprinsessparet.

Annons

Efter en stor middag på fredagskvällen, med runt 100 inbjudna gäster, blev det en tidig lördagsmorgon för kronprinsessparet. Redan strax innan nio begav de sig från residenset i Växjö, där de tillbringat natten, mot Glasriket, Kosta.

Skaka hand

Precis som på flera andra ställen under resan hade mängder av människor samlats för att få en skymt av paret. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel tog sig tid och gick fram till nästan alla för att låta dem skaka hand, krama, överlämna blommor, teckningar och små presenter, och fotografera dem.

Art Hotel

Torsten Jansson och Ulrica Messing samt Orrefors Kosta Bodas VD Johan Cavalli tog emot utanför Kosta Boda Art Hotel och därefter blev det visning av hotellet. Någon timme senare gick Smålansresans andra invigning – invigningen av Kosta Boda Art Café av stapeln.

Annons

Efter att det var gjort var de så dags för glasblåsning. Kronprinsessan har blåst glas förr och tycktes väldigt proffsig – men det räckte inte ända fram. Vasen som hon hade som ambition att få till blev för stor och för skör.

– Den var bara att slänga, skrattade hon efter missödet.

En liten skål

För Daniel gick det bättre, han fick in snitsen och lyckades få till en liten skål. Sedan fick kronprinsessparet gå åt sidan och ge plats för glasrikets egna glasblåsarproffs. På bara minuter formgav de en present till Daniel, en golfklubba och en golfboll, helt i glas.

Annons

– Imponerande! Det är så fascinerande att se, löd prinsens omdöme.

Lyckad gåva

Under beöket på Kosta Boda fick paret också träffa Erika Lagerbielke, formgivaren som ligger bakom den glasservis som Victoria och Daniel fick av Sveriges regering och riksdag i bröllopspresent. Och det verkar ha varit en lyckad gåva.

Mot Kalmar

– De är så oerhört vackra de här glasen, sa kronprinsessan till Erika.

Efter glasriket bar det av mot Kalmar där besöket avslutades på residenset under lördagskvällen.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Johanna Lejon

Foto: Charles Hammarsten

Läs även:

Daniel och Victoria tillbaka till skolbänken››

Följ Johanna Lejons resa i Småland med kronprinsessan Victoria på bloggen Bakom Kulisserna här››

Första dagen i Småland blev känslosam för prins Daniel››

Kronprinsessan Victoria nu framme i Lammhult››

Annons