Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Grannarna berättar: Så är Carl Philip och Sofia

10 jul, 2016, 09:00
AvJohanna Lejon
Annons
CarlPhilipSofia

Det var i våras som Sofia och Carl Philip flyttade in i Nedre Sjöflygeln bredvid Drottningholms slott. Nu har de och baby Alexander boat in sig i sitt charmiga 1700-talshus, bara ett femtiotal meter från själva slottet. Det är nära till kungen och drottningen, och dessutom ligger det helt gudomligt, bara några meter från strandkanten. Prinsparet kan vakna till Mälarens solglitter och höra fiskmåsarna i skyn.

Känner de för att äta frukost i morgonsolen, så har de en insynsskyddad liten trädgård omgiven av en tät tuja-häck. De har också tillgång kungaparets privata slottsträdgård på Drottningholms södra inre borggård. Det är ju där som drottning Silvia också har sin mycket omskrivna inomhuspool – 50-årspresent i sjumiljonersklassen från Peter Wallenberg och Investor.

Annons

Förr användes Nedre Sjöflygeln (och grannhuset Övre Sjöflygeln) som tjänstebostäder åt kungafamiljens säkerhetsvakter och slottets anställda. När kronprinsessan Victoria bodde här, fram till 2011, var den uppdelad i flera delar, hennes del var två rum och kök, resten gästbostad. Totalt är huset 381 kvadratmeter, men Sofias och Carl Philips bostad är på cirka 90 kvadrat, enligt uppgift till Svensk Damtidning.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
CarlPhilipSofia2

Närmaste grannarna: Kungaparet

Kungen och drottningen är såklart de närmaste grannarna. De har bott här i 35 år och deras privata 20-rumsvåning med ”frukostkök” ligger i den kupolkrönta hörnpaviljongen som vetter åt vattnet. De har egen ingång från parksidan – och en hemlig liten trädgård på innergården.

CarlPhilipSofia1

Grannen berättar:

”Prinsessan Sofia känns väldigt social”

Runt slottet ligger drygt 10-tal kulturhus, som alla är statliga byggnadsminnen. Villorna vid Kantongatan, nära Kina slott, hör till de mest attraktiva. Staten äger fastigheterna, men det är kungen som bestämmer vem som får hyra.

Annons

På 1760-talet låg det små hantverksindustrier här och idag finns ett tiotal av husen bevarade. Alla husen var ursprungligen målade i ljusa färger, vilket var vanligt för byggnader nära slottet – man ville ge dem en färg som gav intryck av stenhus.

Svensk Damtidning har varit i kontakt med flera av grannarna men de flesta vill hålla låg profil och flera grannar avböjer vänligt att svara på frågor om hur det är att vara granne med kungafamiljen, men en granne, som vill vara anonym, berättar att kungaparet och även prinsparet är väldigt trevliga och avslappnade.

När kungen och drottningen tar sina hundpromenader i de vackra omgivningarna stannar de gärna till för att prata. Hundprat såklart, men också om vardagliga saker och om livet i stort. Ibland blir de väldigt personliga, säger grannen. Prinsessan Sofia syns ofta ute med sin barnvagn och känns väldigt social.

Av Anna von Koch

Foto: Kungahuset, Stella Pictures

Annons