Guldservis och spetsar från Valentino – se bilderna från kungaparets middag!
Kungaparet har ju varit på ett tre dagar långt statsbesök på Irland och här ser ni bilderna från deras underbart vackra svarsmiddag. Den ägde rum i den anrika matsalen på Irlands äldsta universitet, Trinity College i Dublin, grundat 1592 av drottning Elizabeth I. Kungens krönta monogram prydde honnörsbordet och Irlands president Michael D. Higgins och hans fru Sabina var aftonens hedersgäster.
Den rutinerade personalen från det kungliga Hushållet hade rest med från Stockholm och dukat med förgyllda kuvertallrikar och glasservisen som kungen fick i 70-årspresent av riksdag och regering. Samt med en skiva hårt bröd, precis som vid galamiddagarna på Stockholms slott.
Mitt på bordet glänste bordssilvret från Kungliga slottets silverkammare och i blomsterskålarna hade hovfloristen Claes Carlsson arrangerat luktärter och prästkragar tillsammans med hortensia och daggkåpa.
Inte den vanliga klädkoden
Klädkoderna vid sådana här middagar varierar lite beroende på vilket land som kungaparet besöker. Gästar de ett annat kungahus får vi alltid se drottningen i frackklänning och briljantdiadem vid statsbanketten, och vid svarsmiddagen brukar det då vara smoking.
Men den här gången var klädkoden mörk kostym vid båda middagarna, och drottningen valde att bära Valentino gånger två. Vid den första kvällens bankett såg vi henne i den turkosa spetsklänningen från prinsessan Leonores dop:
Drottning Silvia bar sina dop-outfits
Och nu vid svarsmiddagen bjöd hon på en dop-outfit till, den här gången den pudrigt rosa från 2012, när prinsessan Estelle döptes. Då toppade hon looken med en hatt, eftersom det var förmiddagsdräkt som gällde:
Men tillbaka till Dublin – och maten! En femrättersmiddag som inleddes med cocktailkanapéer, och fortsatte med viltfärsterrin (tillpiffad med blommor och serverad med picklade toppmurklor och ramslökscreme från Drottningholm).
Sedan väntade rödingfilé med svensk färskpotatis, svenska ostar med hjortron och knäckesticks, och sist men inte minst rabarbertartlette med jordgubbar och kardemumma-cremoux.
Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna, TT