Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Händelsen mellan Victoria och Madeleines sprids – får stor uppmärksamhet i utlandet

19 aug, 2024, 11:30
Nyheten om kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine får stor spridning.
Annons

Sommaren närmar sig sitt slut och det har dags att börja omfamna de kungliga uppdragen igen. På torsdag gör kronprinsessan Victoria sitt första officiella framträdanden efter semestern, redo att axla rollen som Sveriges framtida drottning.

Johan T Lindwall om Victoriadagen – och Chris blunderBrand logo
Johan T Lindwall om Victoriadagen – och Chris blunder

I den svenska kungafamiljen har det också skett en stor förändring. Prinsessan Madeleine med familj har flyttat hem, barnen har börjat svensk skola och börjat anpassa sig till ett helt nytt liv.

Men det är inte den enda förändringen. Till hösten påbörjar kronprinsessan sin officersutbildning i Försvarsmakten och det innebär att hon under en period kommer att bromsa sina officiella uppdrag.

Annons
Chris O'Neill, prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria
Chris O'Neill, prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria. Karin Törnblom/TT

Madeleines och Victorias situation

Förändringarna har fått många att spekulera i att Madeleine kommer steppa och ta över en del av de kungliga uppdragen, något som dementeras av hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Alla officiella uppdrag utgår från kungen. Det är statschefen som fördelar dem. Och i och med att det är kronprinsessan som är Sveriges framtida statschef så är det naturligt att han delegerar till henne. Men hennes uppdrag kommer inte att delegeras till andra. Det görs ju utifrån att kronprinsessan är kronprinsessa, och kungen är kung, säger hon till Svensk Dam och fortsätter:

Annons

– Däremot, när det gäller viss kunglig representation, så är det möjligt att någon annan i kungafamiljen kan axla en del. Men det är inte så att det är någon som går in och vikarierar för kronprinsessan. Så fungerar det inte.

Orden om Madeleine sprids

Den nya situationen inom kungafamiljen har även fått stor spridning utomlands. Danska Billed-Bladet skriver nu om händelsen om Madeleine och hur det kan bli i framtiden:

”Flytten hem till Sverige gör att hon nu får möjlighet att jobba ännu mer med World Childhood Foundation. Samtidigt är sannolikheten stor att hon i år deltar i Nobelfestivalen för första gången på länge”.

Annons

Ja, hur det blir återstår helt enkelt att se!

Prinsessan Madeleine
Prinsessan Madeleine. Mikael Fritzon/TT

Foto: TT

Annons