Rikaste kungahusen i Europa och världen – kontrollerar tusentals miljarder
De rikaste kungahusen i Europa har tillgångar på flera hundra miljarder kronor. Här är hela listan!
Den svenska kungafamiljen är inte i närheten av toppen – men den är långtifrån fattig.
Kung Carl XVI Gustaf och våra andra kungligheter beräknas ha en sammanlagd förmögenhet på runt 600 miljoner kronor, enligt affärstidningen Business Insider. I förmögenheten räknas bland annat Solliden på Öland in – den slottsliknande villan är kungens privata egendom, till skillnad från de kungliga slotten som ägs av staten.
LÄS MER: Här spårar situationen med kronprinsessan Victoria ur totalt!
Enligt tidningen är därmed den svenska kungafamiljen rikare än sina kollegor i Danmark och Norge.
Så rika är de nordiska kungahusen
Det danska kungahuset, med drottning Margrethe i spetsen, beräknas ha tillgångar värda motsvarande 340 miljoner svenska kronor medan det norska kungahuset, som leds av kung Harald, beräknas ha tillgångar på runt 260 miljoner kronor.
Man kan konstatera att det knappast skulle gå någon nöd på våra nordiska kungafamiljer även om de inte hade sina apanage. Det svenska kungahuset fick 147,9 miljoner kronor i apanage för 2021 – pengar som bland annat ska gå till kungafamiljens utgifter.
Men de nordiska kungahusen har ändå bara småpotatis om man jämför med de rikaste kungafamiljerna i Europa.
LÄS MER: Nya bilden på Victoria och Daniel förvånar: ”Ser jag rätt?”
Brittiska kungahusets enorma tillgångar
Till de mest förmögna, lite beroende på hur man räknar, brukar det brittiska kungahuset räknas. Business Insider är försiktiga och beräknar de privata tillgångarna till "låga" 5 miljarder svenska kronor – affärstidningen Forbes fläskar å andra sidan på rejält och beräknas drottning Elizabeth och hennes familjs förmögenhet till hisnande 755 miljarder kronor.
Men då har man räknat in tillgångar som tillhör kronans fasta egendom som Buckingham Palace och juveler, enligt Svenska Dagbladet.
Drottning Elizabeth äger dock personligen Sandringham House och Balmoral Castle och andra beräkningar av hennes personliga förmögenhet har kommit fram till att hon ensam är god för över 4 miljarder kronor medan prins Charles beräknas vara god för 3,5 miljarder kronor.
Mikrostaterna badar i pengar
Det brittiska kungahuset är dock inte så överlägset som man skulle tro vad gäller privat förmögenhet. Drottningen och hennes familj har god konkurrens av kungligheterna i mikrostaterna Lichtenstein, Luxemburg och Monaco.
Det monegaskiska furstehuset, med furst Albert II i spetsen, har tillgångar på runt 8,5 miljarder kronor. Albert uppges äga en fjärdedel av minilandet (37 550 invånare på en area av drygt två kilometer) han regerar över – han är bland annat delägare i företaget Société des bains de mer de Monaco som driver landets kända kasino och en rad restauranger, lyxhotell och varuhus med mera.
Familjen äger också en stor samling med antika bilar och en exklusiv frimärkssamling.
Äger bank i skatteparadiset
75 mil längre norrut, i lilleputtlandet Lichtenstein, regerar furst Hans Adam II. Hans familj har tillgångar på motsvarande runt 30 miljarder svenska kronor, enligt Business Insider. Forbes räknar ännu högre och beräknar enbart Hans Adams privata förmögenhet till omkring 40 miljarder kronor.
Hans Adam styr en stiftelse som bland annat äger fastigheter, skog och vinodlingar i en rad länder.
Merparten av förmögenheten kommer dock från bankbolaget LGT Group, som tidigare hette The Lichtenstein Global Trust, som furstefamiljen styr över. Lichtenstein har historiskt setts som ett skatteparadis och banken har under åren varit inblandad i flera kontroverser och skandaler med rika människor som stoppat undan pengar där för att slippa betala skatt i sina hemländer.
LGT Group styrs av furst Hans Adams son Maximilian, som är vd, och bror Philipp Erasmus, som är styrelseordförande.
I det något större Luxemburg regerar storhertig Henri sedan år 2000. Storhertigfamiljen i det lilla landet, som har 663 000 invånare, utgör ett av Europas absolut mest förmögna kungahus med tillgångar på runt 35 miljarder kronor.
Nederländerna räknas också som ett av de rikare kungahusen i Europa med tillgångar på motsvarande 1,7 miljarder kronor. Betydligt sämre ställt, i sammanhanget, har kungahusen i Spanien och Belgien det med beräknade tillgångar på 170 respektive 120 miljoner kronor.
Men i ett globalt sammanhang är alla europeiska kungahus ändå fattiglappar.
Här är världens rikaste kungahus
Världens fyra rikaste kungahus återfinns alla på den Arabiska halvön.
Där har vi Förenade Arabemiraten som styrs av schejk Khalifa bin Zayed Al-Nahyan vars familj har tillgångar på 1 200 miljarder kronor, Qatar som styrs av emir Tamim bin Hamad från ätten Al Thani som har tillgångar värda 2 800 miljarder kronor samt Kuwait där emir Nawaf al-Ahmad al-Jabir al-Sabah och hans familj har tillgångar på 3 000 miljarder kronor.
Det allra rikaste och mest kontroversiella kungahuset hittar vi dock i Saudiarabien. Kungariket, som är det till ytan största landet i Mellanöstern, styrs av kung Salman bin Abdul Aziz vars familj tros kontrollera tillgångar värda ofattbara 12 000 miljarder kronor.
Merparten av förmögenheten kommer från statliga Saudi Aramco som är världens största oljebolag och, sett till omsättning, ett av de största bolagen i världen överhuvudtaget.
Saudiarabien är också en diktatur som ständigt kritiseras internationellt – de mänskliga rättigheterna i världen anses vara bland de sämsta i världen. Kvinnors rättigheter är begränsade, landet har i praktiken ingen religionsfrihet och såväl politiska partier som fackföreningar är förbjudna samtidigt som rättssäkerheten är bristande och dödsstraff och tortyr tillämpas.
LÄS MER: Victoria firar på Millesgården – vald till Årets kvinna!
LÄS MER: Beviset – prins Daniel är fortfarande ”en vanlig kille”
Foto: TT