Här är vi som arbetar vid hovet!
Hovet består av många olika slags avdelningar. Organisationen kring statschefen och kungafamiljen heter officiellt Kungliga Hovstaterna. I dagligt tal brukar vi säga Hovet.
Hovstaternas uppgift är att bistå statschefen och Kungafamiljen i deras officiella plikter. En viktig uppgift för Hovstaterna är också att vårda och visa det kulturarv som hör ihop med den svenska monarkin för allmänheten. Cirka 200 personer är fast anställda vid Hovet. Det är lite fler kvinnor än män. Dessutom arbetar extra personal på middagar, under sommaren och med att visa slottet.
Riksmarskalksämbetet
Riksmarskalk är en statlig titel i Sverige. Ordet marskalks ursprungliga betydelse är “hästsven” och har förekommit i Sverige sedan medeltiden i dess sammandragna form, “marsk”. Riksmarskalken i Sverige är en sorts kanslichef för det kungliga hovet och står därmed i rang och tjänsteställning närmast under statschefen. Han har ansvar för samarbetet
med riksdag och regering och har ett kansli till hjälp.
Vår nuvarande Riksmarskalk är Fredrik Wersäll.
År 2016 utnämndes Fredrik Wersäll till kabinettskammarherre vid Kungliga hovstaterna. Den 1 september 2018 efterträdde han Svante Lindqvist som riksmarskalk. Wersäll är den 47:e riksmarskalken sedan ämbetet inrättades år 1607 och den nuvarande kungens åttonde riksmarskalk.
Överhovmästarinnan Kirstine von Blixen-Finecke
Förste Hovmarskalk Mats Nilsson
Kungen utsåg Mats Nilsson till ny förste hovmarskalk vid de Kungliga hovstaterna från och med 1 januari 2012. Vad gör då en sådan? Förste hovmarskalken leder arbetet med att planera kungafamiljens officiella program och representation. Hovmarskalksämbetet ansvarar för planeringen och genomförandet av officiella besök, högtidliga audienser, officiella middagar, jubiléer, kommunbesök med mera.
Statsfru Anna Hamilton
Grevinnan Anna Hamilton är sedan den 1 januari 2016 Sveriges statsfru och chef för drottning Silvias hovstat.
H.M. Konungens Hovstat leds av Hovintendent Göran Lithell
Göran Lithell är nyrekryterad vid Kungliga hovet. Han är statsvetare och kommer närmast från tjänsten som ministerråd och biträdande myndighetschef vid ambassaden i Washington D.C. Dessförinnan har han bland annat tjänstgjort vid ambassaderna i Köpenhamn och Tallinn, och vid generalkonsulatet i Sankt Petersburg. Göran Lithell efterträder i augusti 2019 den tidigare hovmarskalken Lars-Erik Tindre. Göran Lithell ansvarar för planeringen och genomförandet av kungens – och kungaparets gemensamma – program. Han ansvarar också för prins Carl Philips och prinsessan Sofias uppdrag.
H.K.H. Kronprinsessans Hovstat leds av Hovintendent Lena Bartholdson
Lena Bartholdson, som i augusti 2019 efterträdde hovmarskalk Karolin A. Johansson, ansvarar för planering och genomförande av kronprinsessans och prins Daniels enskilda och gemensamma program. Lena Bartholdson är statsvetare och kommer närmast från en tjänst som chef för sekretariatet för säkerhetspolitik, internationella relationer och analys i Försvarsdepartementet. Dessförinnan har hon bland annat tjänstgjort som chef för säkerhetspolitiska enheten vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) samt tjänstgjort vid ambassaden i Pretoria. Bartholdson har under lång tid även arbetat inom organisationen Folk och Försvar, varav de sista fem åren som dess generalsekreterare. Lena Bartholdson är ledamot av Kungl. Krigsvetenskapsakademien.
Ceremonistaten leds av Ceremonimästare Odd Zschiedrich
Vilka arbetar med bordsplacering vid officiella middagarna?Jo, det gör Ceremonistaten, under ledning av Odd Zscheidrich.
Har varit kammarherre
Zschiedrich är utbildad mellanstadielärare och ämneslärare. Han har arbetat på flera olika grundskolor och gymnasieskolor och var skolchef i Torsås kommun 1988–1990. Han var slottschef på Kalmar slott, kansliansvarig vid Svenska Akademien, tillika verksamhetsansvarig för Nobelbiblioteket, och kammarherre vid ceremonistaten inom Kungliga Hovstaterna åren 2009–2015: därefter ceremonimästare. Han är ledamot av Smålands akademi på stol 13.
Hushållet leds av Hovintendent Åke Hovgard.
En Hovdam är drottningen behjälplig. Drottningar har i alla tider haft uppvaktning, men dagens moderna hovdam skiljer sig markant från forna tiders sällskapsdam vid hovet.
Hovdam friherrinnan Christina von Schwerin
Hovdam Harriet Bredelius
Slottsmästare & Hovflorist Claes Carlsson
Husgerådskammaren leds av Överintendent Margareta Nisser-Dalman
Margareta Nisser Dalman har en ekonomexamen och disputerade i konstvetenskap på Uppsala universitet 2006 med en avhandling om inredningsmåleri av Johan Nils Asplind på herrgårdar i Dalarna och Gästrikland i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Hon är sedan 2012 överintendent på Kungliga Husgerådskammaren med Bernadottebiblioteket. Margareta är gift med biskopen och överhovpredikanten Johan Dalman.
Överintendent Jan Lindman
Som ekonomichef på Kungahuset har Jan Lindman lärt sig att hantera det oväntade och udda. Han ska bland annat se till att få statens anslag att räcka till mer och att öka öppenheten om hovets ekonomi.
Åldfrun
Sedan Ebba von Mecklenburg gick i pension har bl.a. Claes Carlsson tagit över delar av Åldfruns ansvarsområden. Andra delar ansvarar Husfru Liisa Hartikainen för.
Åldfru, även oldfru (av danska old, gammal), är en titel för en husföreståndare vid ett slott eller större gods med ansvar för hushållet och linneförrådet.[2][3] Idag är åldfru en tjänst vid Kungliga Hovstaterna med ansvar för lokalvården, blomsterarrangemang och praktiska förberedelser i samband med kungahusets representation.[4][5] Förr fanns det alltid en åldfrutjänst vid samtliga kungliga slott.
Foto TT