Här köper Chris O´Neill sina kostymer - välkommen till Rose & Borne
VINJETT/ Kungliga favoriter
Foto: IBL
Vintersolen sprider ett vackert sken över Strandvägen i Stockholm. Det är tidig morgon och vi befinner oss i Chris O’Neills favoritbutik Rose & Born på Grevgatan 2.
– Vi erbjuder klassiska snitt och italiensk elegans, berättar delägaren Joakim Svärdh, 42, samtidigt som han rättar till en ljusblå näsduk.
Läs också: Här köper Chris sina märkesklockor – Nymans ur
I den rymliga hörnlokalen, med utsikt över Stockholms vackra inlopp, hittar man hundratals kostymer och ännu fler skjortor. Manschettknapparna kommer från London och skorna från Italien. Butiken öppnar om en knapp halvtimme men än så länge sitter de stiliga säljarna och pratar igenom dagen över en lugn kopp kaffe.
För särskilt låsta vid exakta öppettider är egentligen inte Rose & Born. Många av butikens stammisar är offentliga personer och de brukar komma efter stängning, förklarar Joakim.
Läs också: Förstklassiga banor och rejäl meny – här spelar prins Daniel golf
Ibland får han bara ett kryptiskt mejl med storlekar och mått varpå en stylist kommer och hämtar upp plaggen sent på kvällen. Om de inte levereras med taxitjänsten Uber vill säga.
– Vi brukar ha fullt upp inför Almedalsveckan på Gotland. Då känner många att de behöver piffa till sig lite.
Sedan kan det även vara någon finansman som behöver förnya sin garderob inför en bolagsstämma.
Joakim och hans team vill bjuda på en helhetsupplevelse och det ligger alltid en flaska champagne på kylning. Ofta följer kundernas fruar med och då händer det att de stannar ett par timmar.
Läs också: Här shoppar Madeleine till Chris O´Neill
De fyra ledorden är tyg, kvalitet, färg och snitt och smakar det så kostar det.
– Vi producerar och gör allting själva. Därför har kläderna en lite högre prislapp.
Vissa kvitton landar på 200 000 kronor och varje vecka lämnar någon butiken med kläder för mellan 30 000 och 60 000.
– Det är många som kommer hit med inbjudningar som kräver en viss klädkod och i sådana situationer kan jag till exempel förklara att man helst inte bör bära silvriga manschettknappar till en guldig vigselring.
Läs också: Prinsessornas Stockholms-shopping
Många av Rose & Borns kunder rör sig dessutom i samma kretsar och därför är Joakim noga med att inte föreslå samma outfit två gånger.
Butiken har funnits sedan 1989 och förr om åren bodde nästan alla kunder på Östermalm. I dag levererar de dock plagg världen över och många internationella köpare kräver blixtsnabb assistans. Frågor som: ”Jag har två timmar på mig. Fixar ni två uppsydda kostymer till dess?” förekommer ofta.
Läs också: Därför dissar Kronprinsessan lyxmärken och väljer H&M – år efter år
Joakim själv är alltid välklädd. Han skulle aldrig bära ett par pösiga mjukisbyxor.
– Jag tänker väldigt mycket på hur jag är klädd. Man kan lika gärna träffa en kund på Ica eller hos tandläkaren.
På lördagar går alla i personalen i kostym och Joakims favoritplagg är utan tvekan den dubbelknäppta kavajen. Kanske är det därför han har fastnat för prins Daniels stiliga garderob?
– Jag tror att han och Stefano Catenacci använder samma italienska skräddare.
Läs också: Kungens klädkrock – valde samma som svärsonen
Kungen, i sin tur, handlar sina kläder hos Oscar Jacobson men för Chris O’Neill är det alltså Rose & Born som gäller. Joakim berättar att Madeleine ofta är med som smakråd och att det är hon som ”sätter färgskalan”.
När Joakim inte arbetar umgås han med familjen hemma på Lidingö utanför Stockholm. För tre månader sedan kom dottern Leonie och syskonen heter Evelina, 11, och William, 10. Joakim och hustrun Gabriella, 40, är riktiga high school sweethearts och har varit tillsammans i hela sitt vuxna liv.
Joakim började sin karriär som praktikant i en skoaffär och sedan dess har han både jobbat för MQ, NK:s herravdelning och tyska Hugo Boss. Han fick tidigt lära sig allt om säljteknik och kundbemötande och ger exempel på hur man känner igen en potentiell storshoppare.
Läs också: 10 bilder som visar vilken stilikon kungen verkligen är
– En gång kom det in en man vars paraply hade Swarovski- pärlor. Ett sådant kostar ju minst 100 000 kronor så då fick våra skräddare komma ut direkt. Jag vet inte hur många smokingar han har köpt av mig sedan dess.