Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Sofia trotsar Silvias förbud – hänt flera gånger: ”Mycket olämpligt”

05 sep, 2024, 09:00
Sofia och Carl Philip resonerar helt annorlunda – trotsar Silvias förbud.
Annons
Det här är prinsessan SofiaBrand logo
Det här är prinsessan Sofia

Som kunglig får man räkna med en hel del kamerablixtar. När kungafamiljen dyker upp på offentliga uppdrag är det mer regel än undantag att det smattras enormt, med person efter person som försöker fånga det stora ögonblicket.

Eftersom det är så mycket kameror i vardagen, har några i familjen bestämt sig för att sätta upp vissa regler. Exempelvis undanber drottning Silvia att ställa upp på selfies.

Visst kan man tycka att Silvias förbud är lite tråkigt, men man måste samtidigt komma ihåg att det plåtas en hel del när hon är ute och representerar Sverige, vilket gör att det i stunder kan kännas övermäktigt.

Annons
Drottning Silvia
Drottning Silvia gillar inte att ta selfies. Henrik Montgomery/TT

”Mycket olämpligt”

Vid flera tillfällen har även hovet skickat ut PM i förväg till arrangörer till evenemang där Silvia ska delta, för att betona vikten av att inte ta några selfies med drottningen.

– Fotografering är tillåtet, men det bör ske från behörigt avstånd, inte tätt inpå. Självporträtt tillsammans med kungliga personer med mobilkamera, så kallade selfies, och dylikt undanbes.

Kungaexperten Herman Lindqivst har även han förklarat varför det inte är passande att ta några selfies med Silvia.

Annons

– Fråga inte om du får ta en selfie – det är mycket olämpligt, påträngande och privat.

Sofia trotsar förbudet

Däremot finns det andra kungligheter som inte är lika hårda med selfies. Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har flera gånger trotsat Silvias förbud och berättat om diverse jobbuppdrag samtidigt som de tagit en selfie.

Kanske är det också en generationsfråga, där Sofia och Carl Philip är mer bekväma med att ta en selfie, medan Silvia tillhör den lite äldre generationen som inte tycker om det.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har inga problem att ställa upp på en selfie. Fredrik Sandberg/TT

Foto: TT

Annons