Hedrande beskedet för prinsessan Madeleine: ”Mycket glädjande”
Det var en stor dag för Sverige onsdagen den 4 december. För andra gången i historien skrevs något svenskt in på Unescos lista över levande kulturarv.
”Sträcka på sig och känna stor stolthet”
Fäbodkulturen innefattar allt från djurhållning, betesmarker, mattraditioner och musik – och nu har det skrivits in på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.
– Alla som stödjer fäbodkulturen ska idag sträcka på sig och känna stor stolthet över utnämningen, säger Peter Helander, ordförande i Förbundet Svensk Fäbodkultur, till SVT Nyheter.
Om Sverige och Norge: ”Kultur rör sig över gränser”
Fäbodkulturen har gemensamt nominerats till listan av Sverige och Norge, och generalsekreteraren på Svenska Unescorådet Maria Wilenius kommenterar saken.
VIDEOS FRÅN svenskdam
– Det är mycket glädjande att det svenska och norska fäbodbruket nu tagits upp av Unesco. Det är särskilt glädjande att detta erkännande ges gemensamt till två nordiska länder, vilket tydligt visar hur kultur rör sig över gränser och hur traditioner delas av flera länder.
Prinsessan Madeleines stolthet
Som bekant är de flesta av våra svenska kungligheter hertigar eller hertiginnor över våra vackra landskap. Prins Gabriel av Dalarna, prins Carl-Philip och prinsessan Sofia av Värmland – och prinsessan Madeleine av både Gästrikland och Hälsingland.
Det måste därför kännas särskilt hedrande för Madeleine att få vara hertiginna över två landskap som båda har en stor och utpräglad historia av fäbodbruk.
Så det är både ett stort grattis till hertiginnan, men även prins Gabriel och prinsparet – fäbodkulturen är nämligen vida utbredd i deras landskap också.
Men allra främst är det givetvis ett stort grattis till fäbodkulturen, och Sverige i stort.