Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Hemliga bråket innan prinsessan Sofia dök upp – hotade att lämna i protest

11 okt, 2024, 14:00
author Sebastian Mattsson
Sebastian Mattsson
author Ellinor Ericstam
Ellinor Ericstam
Prinsessan Sofia
TT
Prinsessan Sofias besök i Fisksätra föregicks av en stor kontrovers.
Annons

Svensk Dam var på plats när prinsessan Sofia dök upp i Fisksätra under torsdagen. Prinsessan var där för att inviga den nya grundskolan som Viktor Rydberg-koncernen startat i området.

Besöket var mycket lyckat och bjöd bland annat på ett sångframträdande från skolans elever.

– Jättefint att det handlar om att alla är lika också, sa Sofia efter uppträdandet.

Amanda Hurst, VD för stiftelsen Viktor Rydbergs skolor:

– Prinsessan Sofia har ju ett stort engagemang i barn och unga så det kändes mycket bra att det var hon som klippte bandet.

Gravida Sofia strålar – på viktiga solouppdraget!Brand logo
Gravida Sofia strålar – på viktiga solouppdraget!

Prinsessan Sofia på konflikthärjad skola

Prinsessan Sofia
Sofia lät sig inte stoppas av regnet! TT

Men skolan har omgärdats av bråk. Sex månader efter etablerandet skrev skolledningen ett brev till kommunen – och hotade att lägga ner verksamheten om inte man fick mer pengar.

Annons

Ledningen hävdade att eleverna krävde större resurser än väntat och att behovet av extra pedagoger rättfärdigade en större budget.

Viktor Rydberg fick mycket kritik för brevet, bland annat från profilerade skoldebattören Linnéa Lindquist.

– De verkar ha trott att de skulle få andra elever. Nu vill de har mer pengar av Nacka kommun. Det är problematiskt att de kräver detta eftersom det vittnar om att de inte har förståelse för hur kommunernas resursfördelningsmodeller fungerar och den lagstiftning som finns på området. Nacka kommun kan inte bara tilldela mer resurser till en skola, skriver Linnéa på sin hemsida.

"Kan inte behandla skolor olika"

Utbildningsnämndens ordförande i Nacka kommun, Monica Brohede Tellström (L), var inne på samma spår när Aftonbladet intervjuade henne om konflikten.

– Vi blev väldigt glada när de etablerade sig, jag vet att eleverna som går på skolan trivs och det är en väl fungerande verksamhet, även om den är precis nystartad. Men vi kan inte behandla skolor olika. Det är inte så att man kan ge ekonomiskt stöd till en skola, det är inte riktigt så det fungerar, säger Monica i artikeln.

Annons